Vieze schoonmaakdoekjes: mogen ze in de 'gewone' was?

Vaatdoekjes wassen en vervangen

Getty Images

Je vindt ze in iedere supermarkt: gele doekjes die je voor wel duizend doeleinden kan inzetten. En felle, ruwe schoonmaakdoekjes van microvezel. Heel handig om je aanrecht af te nemen, lekvocht van vlees op te deppen of even lekker de WC uit te soppen. Veel mensen wassen deze doekjes na gebruik om ze een volgende keer weer te gebruiken. Maar hoe doe je dat? Gaan alle bacteriën dood in de 'gewone' was?

Door op 60 graden te wassen in de wasmachine doodt het bloedhete water alle potentieel ziekmakende bacteriën. Maar je zult waarschijnlijk zelden genoeg doekjes hebben om een trommel mee te vullen. Dus zul je ze met ander wasgoed moeten mengen dat ook heet wordt gewassen, zoals sokken of beddengoed. Maar is dat niet super onhygiënisch? Die doekjes zijn vaak bedekt met miljarden bacteriën: van het toilet, van kippenvlees, van vieze aanrechten. Mag je die eigenlijk wel mengen met bijvoorbeeld beddengoed?

Vergis je niet: bacteriën zijn overal. In je darmen leven al duizenden miljarden, die samen twee kilo van je totale lichaamsgewicht in beslag nemen. Ook buiten het lichaam wordt de hele wereld bevolkt door ontelbaar veel van die onzichtbaar kleine organismen. Volgens Marcel Zwietering, hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan de Wageningen Universiteit, hoeven we dus niets te vrezen. "Het is net als met mensen’" zegt hij, "zijn mensen gevaarlijk? In een winkelstraat lopen hopen mensen rond. Is dat eng? Ik voel me er wel veilig bij. Maar soms zitten er terroristen, schurken of overvallers tussen. Zo is het met bacteriën ook: de meeste zijn onschuldig." Sterker nog: "Als je een vies vaatdoekje zou opeten, is er 99,9 procent kans dat er niks gebeurt."

Niets te vrezen?

Toch zegt Zwietering: ''Wees voorzichtig met schoonmaakdoekjes. Zeker als er kleine kinderen in huis zijn of opa en oma – ouderen hebben een minder goed werkend afweersysteem – wel eens op bezoek komen. Of als er zieken in huis zijn. Af en toe kan er toch een schadelijke bacterie de kop opsteken, zoals de bacterie Campylobacter. Andere bekende bacteriën: Salmonella en Listeria. De Staphylococcus aureus is ook geen pretje. Of E. coli. De laatste is in de meeste gevallen een doodgewone darmbewoner, maar deze bacteriesoort kent een speciale ondergroepering die wél toxines – gifstoffen – in de darm kan aanmaken.

Wassen op 60 of desnoods 95 graden werkt daarvoor prima: juist de bacteriën die het gevaarlijkste zijn, gaan dood in de kookwas. Die vieze doekjes mag je prima bij het ondergoed, de sokken, handdoeken en het beddengoed in de wasmachine stoppen. De wasmachine spoelt eerst een hoop viezigheid en bacteriën weg, daarna komt het wasmiddel erbij, samen met het hete water. Dat overleven schadelijke bacteriën niet.

Wring ze uit

Maar spoel dat schoonmaakdoekje goed uit met kokend heet water voor je het in de wasmand gooit. "Een goede vuistregel voor ontsmetten is: als je je handen brandt aan het water, is het heet genoeg". Niet te veel spetteren, want dan verspreid je die bacteriën juist weer. Gebruik huishoudhandschoenen of leg het in een afwasbak met heet water en hang het daarna goed uit zodat het kan drogen. Onthoud: bacteriën gedijen in een omgeving die warm en vochtig is en waar er iets te eten valt. Met uitspoelen, desinfecteren met hitte en daarna drogen kun je de risico’s op een infectie sterk verkleinen."

Auteur