Hoe gevaarlijk is deze bacterie?
Infecties met de STEC-bacterie worden vaak veroorzaakt door consumptie van onvoldoende verhit vlees. Daarom staat deze infectie ook bekend als de 'hamburgerziekte'. Hoe gevaarlijk is deze bacterie? En kun je het voorkomen?
De colibacterie (Escherichia coli), ook wel de 'poepbacterie', leeft in het maagdarmkanaal en helpt beschermen tegen ziekmakende bacteriën. Er zijn bepaalde colibacteriën, zoals de EHEC en de STEC, die ziekte kunnen veroorzaken.
De STEC-bacterie wordt momenteel in verband gebracht met rundvleesproducten. Supermarkten Emté, Coop en SPAR hebben meerdere rundvleesproducten teruggeroepen, zoals gehakt, tartaar, biefstuk, steaks, runderlappen en saucijzen.
STEC
Sommige ziekmakende E.colibacteriën zijn in staat gifstoffen, toxinen, te produceren. De shiga-toxine producerende E.colibacteriën bijvoorbeeld. Zij worden STEC genoemd.
STEC-bacteriën komen in diverse vormen voor. De STEC O 157 is de meest bekende. Een infectie kan leiden tot voedselvergiftiging. De eerste tekenen van voedselvergiftiging met Escherichia coli worden meestal na 3 tot 4 dagen opgemerkt. Mensen krijgen last van buikkramp, soms met bloederige diarree. Deze verschijnselen kunnen een aantal dagen aanhouden.
Ernstige consequenties
Bij kinderen tot vijf jaar of ouderen vanaf zestig jaar kunnen de gevolgen van infectie ernstig zijn. Dit geldt ook voor mensen die door een ziekte minder afweer hebben en mensen die met jonge kinderen, in de zorg of op een boerderij werken. Een infectie kan - naast een bloederige, dikke darmontsteking - in 5 tot 15 procent van de gevallen leiden tot problemen met bloedafbraak en tot aantasting van de nierfunctie (HUS).
Besmetting
Je kunt besmet raken met STEC via de voeding, bijvoorbeeld door het eten van onvoldoende verhit rundvlees of het drinken van ongepasteuriseerde melk. Ook kan het door contact met besmette mest. Runderen en schapen dragen vooral STEC met zich mee en scheiden de bacterie uit in de mest.
Het risico op besmetting is vooral groot bij rundvleesproducten die rauw gegeten worden, zoals tartaar, osseworst, filet américain en carpaccio. Dit geldt ook voor hamburgers, gemaakt van rundvlees, die niet door en door verhit worden. Wanneer in hamburgers STEC aanwezig is, worden deze niet gedood en kan ziekte ontstaan. Vandaar dat STEC ook wel de 'hamburgerziekte' wordt genoemd.
Voorkom besmetting
Je kunt besmetting met STEC voorkomen door de volgende maatregelen te nemen:
- Verhit vlees door en door.
- Was eerst je handen voordat je gaat eten.
- Eet alleen voedsel dat deugdelijk verwerkt, bewaard en bereid is.
- Bewaar producten goed, koel en zorg voor goede hygiëne.
- Voorkom contact met dierlijke mest.
- Eet niet in de buurt van dieren (herkauwers).
Barbecueseizoen
Besmetting met STEC komt vaker voor in de zomer wanneer meer mensen gaan barbecueën. Meer dan de helft van de gevallen (60 tot 75 procent) wordt gemeld tussen juli en september. Dit komt doordat mensen tijdens het barbecueën hun vlees niet altijd goed verhitten. Het risico op besmetting is dan groter.
- RIVM