Moet je rauwe kip wassen met water voor je het bakt?

Oppassen voor bacteriën als Campylobacter en salmonella

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: moet je rauwe kip wassen met water voor je het bakt?

Het is een hardnekkige fabel dat je rauwe kip moet wassen met water voor het bereiden. Veel mensen denken dat ze eventuele bacteriën, zoals bijvoorbeeld salmonella of Campylobacter bacterie, er dan afspoelen. Maar niets is minder waar: door kip af te spoelen onder de kraan komen ze aan je handen, in de spoelbak en op je aanrechtblad terecht en is de kans op een besmetting juist groter.

Verhit door en door

De enige manier om alle bacteriën te doden, is door het goed te verhitten. Verhit het door en door, tot het helemaal wit is van binnen. Let ook goed op de houdbaarheidsdatum als je kip koopt. Eet het voor de TGT-datum op.

Oppassen voor kruisbesmetting

Pas daarnaast op voor kruisbesmetting. Als je kip snijdt op een snijplank, en daarna de groenten op dezelfde snijplank of met hetzelfde mes, dan besmet je ook de groenten. Koop een aparte snijplank voor vlees en gebruik die ook alleen daarvoor. Maak deze ook altijd goed schoon na gebruik met heet water en afwasmiddel.

Handen wassen

Was ook altijd je handen heel goed na het aanraken en snijden van rauw vlees. Bewaar kippenvlees in de koelkast op 4 °C, op een lage plank én achterin. Je kunt rauw kippenvlees langer bewaren door het in te vriezen of te bereiden. Bereid vlees is nog twee dagen houdbaar in de koelkast.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum