AMSTERDAM - Het aantal vrouwen met baarmoederhalskanker in Nederland kan afnemen wanneer vrouwen die niet aan het bevolkingsonderzoek deelnemen een thuistest gaan doen.
Dit blijkt uit onderzoek van VU medisch centrum dat in het medische tijdschrift British Medical Journal is gepubliceerd.
Volgens de onderzoekers kan het aantal vrouwen met baarmoederhalskanker met zeker 100 gevallen afnemen als de HPV-thuistest standaard wordt aangeboden aan vrouwen die niet reageren op de uitnodigingen van het reguliere bevolkingsonderzoek.
Ruim de helft van het aantal baarmoederhalskankers wordt aangetroffen bij vrouwen die niet deelnemen aan het reguliere bevolkingsonderzoek.
"In Nederland zijn er nu nog jaarlijks 600 à 700 vrouwen die baarmoederhalskanker krijgen en zo'n 230 vrouwen komen zelfs te overlijden. Voor vrouwen die, om welke reden dan ook, geen uitstrijkje willen laten doen, is alleen de thuistest een manier om zich toch op baarmoederhalskanker te laten testen", aldus patholoog professor Chris Meijer, leider van het onderzoeksteam.
Het onderzoek is gedaan onder zo'n 28.000 vrouwen in Noord-Holland en Flevoland. Deze vrouwen, tussen de 30 en 60 jaar, hadden eerder al twee keer niet gereageerd op de oproep om een uitstrijkje te laten maken.
Risico
Bij de vrouwen die de thuistest terugstuurden werden meer ernstige voorstadia en baarmoederhalskanker gevonden, dan bij vrouwen die wel meededen aan het reguliere bevolkingsonderzoek.
Wanneer deze vrouwen ook niet hadden deelgenomen aan de eerdere ronde van het bevolkingsonderzoek, was het risico op ernstige voorstadia zelfs ruim twee keer hoger dan bij de groep die vijf jaar eerder wel een uitstrijkje had laten maken.
- VU medisch centrum