Slappe normen voor luchtkwaliteit

Getty Images

De Nederlandse wettelijke normen voor luchtkwaliteit foppen ons. Ze beschermen ons veel minder goed dan we denken, meldt Milieudefensie.

Wettelijke normen bepalen hoeveel schadelijke stoffen er in de lucht mogen zitten om de gezondheid goed te beschermen. ‘Dat de waardes binnen de wettelijke normen blijven, wil niet zeggen dat de gezondheid beschermd wordt,’ vertelt Anne Knol van Milieudefensie. ‘De overheid moet veel strengere normen opstellen en de gezondheid van mensen echt beschermen tegen luchtvervuiling.’

Normen vergelijken

Adviesbureau Royal Haskoning vergeleek verschillende normen voor luchtkwaliteit met elkaar. Hieruit blijken opmerkelijke verschillen. Zo is de norm voor stikstofdioxide 30.000 keer slapper dan de norm voor vinylchloride (een stof waar je kanker van kunt krijgen). Als Nederland overal net aan de normen zou voldoen, dan sterft 1 op de 720 mensen door het inademen van stikstofdioxide. Terwijl dit bij vinylchloride 1 op de 22 miljoen zou zijn.

De normen zijn twintig jaar geleden vastgesteld en daardoor verouderd, zei de Europese Rekenkamer onlangs. Milieudefensie vindt dat Nederland niet moet wachten tot Europa de normen aanscherpt maar zelf bindende en ambitieuze normen moet opstellen.

Auteur 
Bron 
  • Milieudefensie