Paniekaanvallen door pestverleden. Wat te doen?

Getty Images

Ik ben een meisje van 14 en zit nu in de tweede klas van de middelbare school. Ik ben van groep vier tot groep zeven erg gepest en in groep acht werd ik erg buitengesloten. Ik mocht nooit met iets meedoen en was altijd alleen. In die tijd heb ik aan zelfmoord gedacht, maar ik zag dat dat niet de juiste oplossing was. Ik zou er heel veel mensen pijn mee doen dus ben ik er, met behulp van mijn juf, uit gekomen.
In de eerste klas van de middelbare school ging het prima, geen gepest meer, leuke klas. Maar nu in de tweede komt alles weer naar boven. Ik slaap slecht, kan me niet goed meer concentreren. Ook heb ik de laatste maand last van een soort van paniekaanvallen tijdens gym. Ik heb geen idee of dit met elkaar te maken heeft maar ik meld het er even bij.
Ik zou graag uit dit dal willen komen en ik hoop dat je me hierbij kunt helpen.

Jeanine

Ineke van Gent, psycholoog

Wat dapper van je dat je contact hebt opgenomen. Hulp zoeken is de beste manier om je weer beter te gaan voelen. Niemand kan alles alleen doen!
Gepest worden is erg naar en doet veel pijn. Helaas heb je daar ervaring mee. Ik kan me voorstellen dat het heel moeilijk voor je is geweest. Wat goed van je dat je destijds je juf hebt ingeschakeld.

Ik begrijp dat de laatste tijd alles weer naar boven komt en dat nu nu last hebt van paniekaanvallen. Paniekaanvallen kunnen erg eng zijn maar zijn eigenlijk een signaal van je lijf dat er iets niet in orde is. In jouw geval zou het kunnen zijn dat onverwerkte gevoelens van toen, naar boven komen omdat ze 'verwerkt' willen worden.

Hier zijn verschillende manieren voor. Een voorbeeld hiervan is EMDR. Dit is een therapievorm die je kan helpen wanneer je last hebt van dingen uit het verleden. Het 'wist' de nare gevoelens als het ware uit. Hiernaast denk ik dat het heel belangrijk is dat je het gevoel hebt dat je niet alleen staat hierin.Is er iemand met wie je hierover kan praten? Bijvoorbeeld je ouders, een leraar, een schoolmaatschappelijk werker of een andere volwassene in je leven die je kan benaderen.

Mijn advies is om je klachten serieus te nemen en samen met iemand hulp te zoeken, zodat je er geen last meer van hebt en weer lekker in je vel komt te zitten. Je huisarts zou je hierbij ook kunnen helpen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Ineke van Gent is psycholoog. Dagelijks ziet zij mensen in haar praktijk die worstelen met verschillende vragen uiteenlopend van burnout/depressie en spanningsklachten tot eet- of verslavingsproblemen. Ook komen er mensen die last hebben van onzekerheid/angsten en moeite hebben met het maken van keuzes.