Stap voorwaarts in bestrijding allergieën

Getty Images

BAARN - Voedselallergie, eczeem, astma: het houdt ouders van jonge kinderen de laatste jaren steeds meer bezig. Amerikaanse onderzoekers hebben een aanwijzing gevonden in de strijd om de opmars aan allergieën een halt toe te roepen.

De laatste jaren lijkt er geen kind te zijn zonder astma, eczeem, hooikoorts of een of andere voedselallergie. En artsen en ouders staan vaak voor een raadsel als het om de oorzaak gaat. Amerikaanse onderzoekers van de University of Pensylvania ontdekten recent dat het eiwit TSLP waarschijnlijk van grote invloed is op het ontstaan van dit soort allergieën.

Ontstekingsreactie
Het eiwit, TSLP, maakt het basofielen gemakkelijker om te rijpen. Basofielen zijn een bepaald soort witte bloedcellen. In de basofiele granulocyt zijn stoffen opgeslagen die een ontstekingsreactie op gang kunnen brengen. Basofielen duiken op in weefsels waar allergische reacties plaatsvinden en dragen vermoedelijk bij tot de ernst van deze reacties.

Overproductie van TSLP
Hoofdonderzoeker David Artis: "We vroegen ons af waarom een kind met bijvoorbeeld eczeem - dat al gelinkt wordt aan TSLP-productie in de huid - ontvankelijker lijkt voor andere allergieën in totaal andere organen zoals de buik, darmen en longen. Maar we konden dat tot dusver niet plaatsen, hoewel we wel wisten dat overproductie van dit eiwit niet gunstig is."

Onderzoek op muizen
In dit nieuwe onderzoek bleek dat muizen die veel TSLP produceerden ontstekingsreacties vertoonden in longen, darmen en huid. Er waren bovendien hoge waardes basofielen te zien. Artis: "Ons onderzoek wijst uit dat TSLP een positieve invloed heeft op de aanmaak van basofiele witte bloedcellen en dat dit de gevoeligheid voor diverse allergieën bevordert."

Witte bloedcellen
Om hun onderzoeksresultaten te bevestigen, namen de wetenschappers contact op met een kinderziekenhuis in Philadelphia. Ze onderzochten daar kinderen met voedselallergieën en andere allergische aandoeningen. De testen wezen uit dat TSLP in verhoogde mate aanwezig was bij deze patiënten en bovendien dat de moleculaire structuur van de witte bloedcellen bij deze kinderen echt anders was vergeleken met kinderen zonder allergie.

Stap voorwaarts
"Wij vinden het veelbelovend dat we - meer dan 130 jaar nadat basofielen voor het eerst beschreven werden in de medische literatuur - nog steeds nieuwe dingen ontdekken over deze cellen. We gaan er vanuit dat dit helpt bij het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen om alllergische aandoeningen te verlichten of zelfs te verhelpen", aldus Artis.

Auteur 
Bron 
  • EurekAlert