Uv-straling kan permanente schade aan de ogen veroorzaken. Toch blijkt uit een peiling van het Oogfonds dat 82 procent van de kinderen in Nederland op een zonnige dag meestal geen zonnebril draagt. En dat terwijl kinderogen extra kwetsbaar zijn.
Twintig procent van alle staar wordt veroorzaakt door blootstelling aan uv-straling. Recent onderzoek noemt ook leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). Deze netvliesaandoening is in Nederland de grootste oorzaak van blijvende achteruitgang van het zicht. Voor de vorming van deze oogziektes geldt, net als voor huidkanker, dat het effect optreedt na opeenstapeling van schade over een lange periode. Een zonnebril met 100 procent uv-bescherming is dan ook essentieel.
Kinderogen
Buiten spelen is gezond en zelfs goed voor de ontwikkeling van kinderogen, maar in de zomermaanden is tussen 11 uur en 15 uur goede oogbescherming belangrijk. De pupillen van kinderen zijn groter en hun ooglenzen bevatten minder beschermend pigment. Kinderogen zijn daardoor extra kwetsbaar voor uv-straling. Kinderen zijn ook nog eens veel vaker en langer buiten dan de meeste volwassenen. Voordat ze achttien jaar zijn, zijn kinderen al blootgesteld aan 80 procent van de uv-straling van hun hele leven.
Bescherming
Het Oogfonds hield daarom een peiling onder ruim duizend ouders naar het gebruik van kinderzonnebrillen. Maar liefst 44 procent van de ouders gaf aan dat hun kind zelden een zonnebril draagt. 38 procent zelfs nooit. Redenen voor het Oogfonds om de campagne 'Vergeet je zonnebril niet' te starten.
Tjeerd de Faber, kinderoogarts van Het Oogziekenhuis Rotterdam onderschrijft het belang van goede oogbescherming bij kinderen: "Zon is net zo slecht voor de ogen als voor de huid. Op lange termijn kan het schade veroorzaken diep in het oog. Van jongs af aan zouden kinderen dan ook een zonnebril moeten dragen. Op het moment dat een kind zonnebrandcrème nodig heeft om niet te verbranden, moet het ook een zonnebril en petje dragen."
- Oogfonds