'Te weinig daglicht slecht voor ogen'

Getty Images

BAARN - Bijna 90 procent van de schoolverlaters in Azië heeft last van bijziendheid. Volgens onderzoek van de Australian National University verslechteren hun ogen door hun lange studiedagen en gebrek aan daglicht.

In Europa is zo’n 30 procent van de mensen bijziend. Bijziendheid wil zeggen dat je in de verte wazig ziet. Vaak wordt het veroorzaakt door een te lange ooglengte. Voorheen werd gedacht dat erfelijke factoren ervoor zorgden dat bij Aziaten vaker bijziendheid voorkomt. Volgens dit onderzoek spelen ook andere factoren een rol.

​Veel studeren
Veel Aziatische kinderen besteden het grootste deel van hun dag aan school en hun huiswerk. Dit belast op zichzelf al de ogen, maar zorgt er ook voor dat ze weinig daglicht zien. Bovendien doen ze vaak na de lunch een dutje, waardoor hun tijd buiten nog korter wordt. Blootstelling aan licht is juist goed voor de ogen: het verhoogt het dopamine-niveau in de ogen, wat het oog beschermt tegen te lang worden.

​Dubbele pech
"Kinderen in Zuid-Oost-Azië hebben dubbele pech. Door de grote druk vanuit het onderwijs en hun dagindeling, is de tijd die ze buiten in het volle licht doorbrengen geminimaliseerd", zegt Ian Morgan in The Lancet. Volgens Morgan is dagelijks twee à drie uur daglicht zien al voldoende om schade te voorkomen. 

Onderzoek van de University of Ulster bevestigt de theorie dat voldoende daglicht bijziendheid kan voorkomen. Zij vergeleken kinderen in Engeland met Australische kinderen. In Australië zijn minder kinderen bijziend, mogelijk vanwege het beschermende effect van het zonlicht.

Bron 
  • BBC