Ontspiegeling, cilinders, varifocus
De keuze voor een bril is waarschijnlijk eenvoudig. Het is noodzakelijk voor het zicht. Maar vaak sta je bij de opticien voor nog meer keuzes. De termen vliegen je om de oren: ontspiegeling, cilinders, varifocus. Hier vind je het antwoord op de meestgestelde vragen over een bril.
Wat is ontspiegeling?
Met ontspiegelde glazen heb je geen hinderlijke spiegeling meer op de glazen. Je hebt een scherp zicht en de bril ziet er mooier uit.
Wat is een cilinderafwijking?
Een cilindrische afwijking of astigmatisme is een krommingsfout van het hoornvlies, dat onregelmatig van vorm is. Het hoornvlies heeft niet de vorm van een bol, maar van een rugbybal. Het is in de ene richting sterker gekromd dan in de andere.
Astigmatisme kan op zichzelf of in combinatie met bij- of verziendheid voorkomen. Mensen met een cilindrische afwijking zien wazig of een in één richting vervormd, opgerekt beeld.
Wat doet een prismabril?
Een prismabril is bedoeld om de samenwerking tussen beide ogen gemakkelijker te maken. Het kan zijn dat bij iemand de ogen normaal samenwerken, maar dat de oogspieren voortdurend ingespannen moeten worden om dat voor elkaar te krijgen. Dit kan komen omdat de ogen te veel naar binnen of naar buiten neigen ten opzichte van elkaar.
Wat is het verschil tussen een varifocale en een bifocale bril?
Met een varifocale of een bifocale bril kun je zowel goed dichtbij als veraf kijken. Bij een bifocale bril is er in de bril een duidelijke afscheiding zichtbaar tussen het glasgedeelte voor veraf en voor dichtbij. Bij varifocale brillen lopen deze twee delen in elkaar over waardoor de afscheiding niet goed zichtbaar is.
Heb ik voordeel met mijn zorgpas?
Brillen en contactlenzen worden vaak gedeeltelijk of volledig vergoed binnen de aanvullende verzekering. Deze vergoeding hoef je vaak niet eens eerst zelf voor te schieten omdat je opticien dat direct regelt met de zorgverzekeraar.
Hier kun je het voordeel precies berekenen.
Wat zijn meekleurende glazen
Meekleurende glazen reageren op licht. Binnenshuis zijn ze helder, maar in de zon worden ze donker als een zonnebril. Dus je kunt onder alle omstandigheden met één enkele bril af.
Wat is het effect van zwangerschap op mijn zicht?
Het lichaam maakt tijdens de zwangerschap vele veranderingen door. Het zal je misschien verbazen dat dit ook met de ogen het geval kan zijn. Het goede nieuws is dat de meeste moeders spoedig na de bevalling hun normale gezichtsvermogen weer terugkrijgen.
Het gezichtsvermogen kan in geringe mate verslechteren door schommelingen in de hormoonhuishouding. Aanstaande moeders kunnen ook last hebben van droge ogen, een wazig of vertekend beeld, vlekken en drijvers (kleine celclusters die van de binnenkant van het oog loslaten en in de gelei drijven waarmee het oog is gevuld).
Mocht je last hebben van een van deze problemen, maak je dan niet ongerust. De kans is groot dat zij op natuurlijke wijze zijn ontstaan en dat ze op dezelfde manier na de geboorte van het kind ook weer verdwijnen. Maar het is wel van belang naar je opticien of dokter te gaan indien een van deze problemen zich voordoet, voor het geval het om een ander symptoom dan hormonale veranderingen gaat.