Hoe komt het en wat doe je eraan?
Niemand ontkomt eraan: hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het is om van dichtbij scherp te zien. Hoe komt dat en wat kun je eraan doen?
Als je nog scherp ziet, moet je dan toch je ogen laten controleren vanaf een bepaalde leeftijd?
Het is verstandig om iedere twee jaar je ogen te laten controleren, aangezien een wijziging van je oogsterkte er langzaam insluipt. Zitten er in de familie bepaalde oogziekten, dan is zo’n controle zeker verstandig. Een opticien kan eenvoudig de oogdruk meten. Ga voor een uitgebreid oogheelkundig onderzoek naar een optometrist of oogarts.[ITEMADVERTORIAL]
Hoe komt het dat we, naar mate we ouder worden, meer moeite krijgen met het lezen van kleine lettertjes op leesafstand?
Als we dichtbij scherp willen zien, maakt de ooglens zich boller. Doordat de celdeling vanaf de geboorte binnen de lens niet stopt, ontstaat er een ophoping van cellen in de lens. Hierdoor wordt de lens stugger. Dit zorgt ervoor dat de spier om de ooglens de lens niet bol genoeg meer kan maken, waardoor we minder scherp van dichtbij zien. Meestal merken mensen dit als ze ergens tussen 40 en 45 jaar zijn.
Welke soorten leesbrillen zijn er?
Veel mensen kopen voor een paar euro een ‘half ’ brilletje bij de drogist of in het warenhuis. Deze ‘kant-en-klare’ leesbrillen hebben altijd dezelfde sterkte in beide glazen. Omdat je ogen ook een verschillende afwijking kunnen hebben (bijvoorbeeld het ene oog +1,5 en het andere oog +3), is het toch verstandig om een opticien naar je ogen te laten kijken. Deze kan dan een leesbril op maat aanmeten, die exact op jouw beide ogen is afgestemd.
Wat zijn de oplossingen als ik al een bril heb voor veraf?
Als je al een bril hebt voor veraf en je krijgt leesproblemen, dan kun je overstappen op bifocale of multifocale glazen. Vroeger waren er alleen bifocale glazen waarbij onderin een half maantje zichtbaar was, tegenwoordig loopt het vertedeel vloeiend over in het leesdeel: de zogeheten multifocale glazen.
Toch is het gebruik van deze glazen wel even wennen omdat het beeld dat je ziet, vertekent. Heb je daar geen zin in? Er zijn ook verbeterde multifocale glazen. Bij deze glazen houdt de glasleverancier rekening met de verte sterkte en de leessterkte: de plaats van het leesdeel wordt individueel bepaald. Met deze glazen kun je dus dichtbij, veraf én daartussenin scherp zien. Dit zorgt voor optimaal comfort bij het dragen. Bovendien zal je sneller aan deze glazen wennen.
Wat zijn de oplossingen als ik contactlenzen heb?
Heb je lenzen en ga je van dichtbij minder goed zien, dan ben je niet alleen aangewezen op een leesbril. Er zijn multifocale harde en zachte contactlenzen. Aangezien de lens op het oog zit, is dit niet altijd een succesvolle oplossing. Er zijn nogal wat criteria waaraan een oog en contactlens moet voldoen om een bevredigend resultaat geven. Een voordeel is dat multifocale contactlenzen geen lichte vertekening of vervorming geven. Er verandert niets aan het ‘dynamische’ zien.
Is laseren een alternatief voor een leesbril of een multifocale bril?
Zowel ogen met een negatieve en een positieve correctie kunnen worden gelaserd. Enkele klinieken in Nederland kunnen het hoornvlies van het oog ook multifocaal laseren. Deze behandeling is echter omstreden. Er kunnen vervelende bijwerkingen optreden, zoals verminderd vertezicht en gestoord nachtzicht. Als je deze ingreep laat uitvoeren wanneer het oog nog niet stabiel is, zal een herhaling ervan later nodig zijn.