Worteltaart

Getty Images

Een glutenvrije taart

Aantal personen 
12
Bereidingsduur 
30+

Ingrediënten

  • Vloeibare margarine
  • 300 gram gepelde hazelnoten
  • 300 gram wortelen
  • 4 eieren
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 60 gram boekweitmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel koek- of speculaaskruiden
  • 4 eetlepels abrikozenjam
  • 150 gram poedersuiker
  • 2-3 eetlepels sinaasappelsap

Bereiding

Voor 12 punten:

  1. Bestrijk de springvorm dun met margarine en bestrooi hem met boekweitmeel.
  2. Maal de hazelnoten fijn.
  3. Maak de wortelen schoon en rasp ze fijn.
  4. Warm de oven voor op 175° C.
  5. Splits de eieren.
  6. Klop de eiwitten stijf.
  7. Klop de eidooiers met de basterdsuiker, de vanillesuiker en de geraspte sinaasappelschil wit en schuimig.
  8. Klop er het boekweitmeel met het bakpoeder en de koekkruiden door.
  9. Voeg de gemalen hazelnoten en de geraspte wortelen toe.
  10. Spatel dit zo luchtig mogelijk door de eiwitten.
  11. Doe de massa in de springvorm.
  12. Bak de taart in het midden van de oven in ca. 40 minuten gaar en bruin.
  13. Laat de taart enigszins afkoelen en verwijder de vorm.
  14. Snijd de afgekoelde taart horizontaal in 2 plakken.
  15. Bestrijk de onderste helft met abrikozenjam.
  16. Leg de bovenste helft er weer op.
  17. Maak glazuur van poedersuiker en sinaasappelsap of roomkaas, poedersuiker en vanillesuiker en bestrijk hiermee de bovenkant van de taart.
  18. Garneer eventueel met marsepeinen worteltjes.

Voedingswaarden

Energie 
365kcal
Eiwit 
6 gram
Koolhydraten 
40 gram
Vezels 
3 gram
Vet 
20 gram
Verzadigd vet 
2 gram
Zout 
0 milligram
Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum