Getty Images
Snoepen van zoete aardappel
Aantal personen
voor 20 stukjes
Ingrediënten
- 100 g havervlokken
- 100 g cashewnoten (ongeroosterd, ongebrand)
- 3 eetlepels kokosolie
- 50 g kokosmeel
- 10 + 4 medjool dadels, fijngehakt
- 500 g zoete aardappelen
- 100-150 g pure chocolade (minimaal 70 procent cacao)
Bereiding
- Schil de zoete aardappelen en snijd in kleine blokjes, kook deze gaar in een klein laagje water om de vitaminen en mineralen te behouden en giet af.
- Knijp de aardappelblokjes uit in een keukendoek en laat goed afkoelen.
- Verhit 2 eetlepels kokosolie in een kleine sauspan, voeg de havermout toe en bak deze goudbruin en krokant.
- Combineer in een keukenmachine het havermoutmengsel met cashewnoten, meel, dadels en 1 eetlepel gesmolten kokosolie. Laat de machine draaien tot een soort deeg ontstaat.
- Bekleed een bakvorm met bakpapier, voeg het mengsel toe en verdeel dit gelijkmatig over de bodem, druk goed aan om het stevig te maken.
- Meng de zoete aardappel en dadels in de keukenmachine. Ga net zo lang door totdat het een smeuïge, egale massa is geworden. Proef en voeg naar smaak extra dadels toe als je het zoeter wilt hebben.
- Smeer het mengsel over de haverbodem en strijk de bovenkant glad.
- Gebruik een kleine pan op matig vuur om de chocoladetopping te maken. Laat de pure chocolade langzaam smelten in een pannetje, of au bainmarie. Schenk de chocoladesaus gelijkmatig over de zoete-aardappelvulling.
- Zet het Twix-shortbread afgedekt in de vriezer gedurende ± 1 uur en serveer in kleine vierkantjes. Bewaar de restjes (als die er zijn) gekoeld.
Dit recept komt uit het kookboek Zoete aardappel van Colette Dike, een uitgave van uitgeverij Becht.