Zomerse salade met lekker veel vezels
Net even anders: een zomerse salade met quinoa, linzen en zilvervliesrijst. De watermeloen en labne (Midden-Oosterse hangop) geven een lekker fris accent.
Ingrediënten
- 500 g Griekse yoghurt
- 100 g Le Puy-linzen
- 150 g rode of witte quinoa
- 150 g zilvervliesrijst
- 5 sjalotten, in flinterdunne ringen
- 3 el pijnboompitten, geroosterd
- 4 el zonnebloempitten, geroosterd
- 75 g krenten
- 3 el kappertjes, afgespoeld en uitgelekt
- 4 el bladpeterselieblaadjes
- 4 el korianderblaadjes
- 5 el sherry-azijn
- 5 el citroen-olijfolie*
- 1 kg watermeloen, geschild, in dunne driehoekjes
- 1 el komijnzaad, geroosterd en gekneusd, om mee te bestrooien
- 1 el vloeibare honing, om mee te besprekelen
- kaasdoek of dunne, schone theedoek
- fijne zeef
Bereiding
- Maak eerst de labne. Leg een groot stuk kaasdoek in een fijne zeef. Hang boven een kom en schep de yoghurt erin met 1 tl grof zeezout. Vouw dicht en laat 4 uur uitlekken in de koelkast. Schep de labne daarna in een kom; gooi het uitgelekte vocht weg.
- Zet de linzen op in een kleine pan met licht gezouten water. Kook ze in ca. 20-25 minuten gaar, giet af, spoel af en laat volledig afkoelen. Bereid ook de quinoa en rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en laat afkoelen.
- Schep de rijst, linzen een quinoa in een grote kom. Voed de sjalotten, pitten, krenten, kappertjes, kruiden, azijn, olie en wat zout en peper toe. Meng goed.
- Leg de driehoekjes watermeloen op een grote schaal, verdeel het granenmengsel erover en schep de labne aan de zijkant. Bestrooi met komijn en besprenkel met honing.
*Citroen-olijfolie kun je vinden in de ruim gesorteerde supermarkt, in de delicatessewinkel of online. Je kunt het ook eenvoudig zelf maken: verwarm op laag vuur lekkere olijfolie met biologische citroenschil.
Dit recept is afkomstig uit delicious.SALADE, met maar liefst 45 salade-recepten. Salades zijn echte kameleons en kunnen elk genre aan; klassiek of vernieuwend, van bij ons of juist uit een ander werelddeel, licht of stevig, fris of lekker lauwwarm. Inspiratie genoeg in deze delicious.special, om van salades de held van je menu te maken. delicious.SALADE is nu overal te koop of bestel je easy online.
Dit recept is vega en glutenvrij. De styling werd gedaan door Kirsten Jenkins. Recept: delicious/George Calombaris & Louis Tikaram
Voedingswaarden
- delicious