Maaltijdsoep met savooiekool

Getty Images

Savooiekool is weer helemaal terug in de Nederlandse groenteschappen. Gelukkig maar, want deze goed vullende maaltijdsoep wordt juist zo lekker door die kool. Fijn dat kool naast budgetvriendelijk ook nog heel vitaminerijk is; deze groene kool barst van de vitamine B en C.

Aantal personen 
4

Ingrediënten

  • 1 scheut neutrale olijfolie
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 savooiekool, harde kern eruit en in dunne reepjes gesneden
  • 200 g rode linzen
  • snufje chilipoeder
  • 1½ l kippenbouillon
  • zout en peper
  • rasp van ½ citroen
  • 100 g hamreepjes
  • evt. citroenolie

Bereiding

1. Verhit in een grote (soep)pan de olie en fruit de sjalotjes en knoflook ook een paar minuten zachtjes aan. Bak de reepjes savooiekool even kort mee en voeg daarna de linzen, chilipoeder en de bouillon toe.
2. Breng aan de kook, zet het vuur iets lager en laat een minuut of tien pruttelen. De kool is dan gaar, maar niet doorgekookt.
3. Breng op smaak met zout, peper en citroenrasp. Warm de hamreepjes mee en maak eventueel af met nog een drupje citroenolie.

Serveer met lekker grof brood. Zo heb je een snelle doordeweekse maaltijd in nog geen kwartier op tafel staan.

Dit recept is afkomstig uit het boek 'Wat eten we vandaag?'.

 

Auteur