Knapperige rol met linzen, abrikozen en hazelnoten, wortel-gembersaus en broccoli

Getty Images

Een knapperig, vegetarisch rolletje

Aantal personen 
4
Bereidingsduur 
30+ minuten

Ingrediënten

  • 1 klein blik linzen (uitlekgewicht ca. 250 gram) of 120 gram bruine linzen
  • 2 sinaasappels
  • 1 flinke winterwortel (ca. 300 gram)
  • stukje gemberwortel (grootte van 1 duim)
  • 75 gram hazelnoten
  • 50 gram gedroogde abrikozen
  • 1 dunne prei
  • 3 eetlepels olijfolie
  • mosterd
  • tijm
  • 8 lapjes filodeeg (diepvries)
  • 1 ei
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 750 gram broccoli

Bereiding

  1. Kook de linzen in water in ca. 20 minuten beetgaar.
  2. Boen 1 sinaasappel schoon en rasp wat van de schil af. Schil de sinaasappel dik en snijd de parten uit de vliezen. Halveer de partjes en bewaar ze. Vang het sap op. Bewaar de sinaasappelparten. Pers de andere sinaasappel uit.
  3. Maak de wortel schoon. Snijd 1/3 van de wortel in kleine blokjes en houd ze apart. Snijd de rest van de wortel in plakken.
  4. Schil het stukje gember en rasp het grof.
  5. Kook de plakken wortel met de gember in het sinaasappelsap gaar. Pureer dit en verdun de puree met wat water of sinaasappelsap tot sausdikte.
  6. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan goudbruin. Hak de noten grof.
  7. Was de abrikozen en snijd ze in reepjes.
  8. Maak de prei schoon en snijd hem in dunne ringen.
  9. Bak de prei in 1 eetlepel van de olie zacht.
  10. Voeg de abrikozen, de blokjes achtergehouden wortel , de hazelnoten en de uitgelekte linzen toe.
  11. Maak het mengsel op smaak met wat geraspte sinaasappelschil, mosterd, tijm en peper.
  12. Laat het filodeeg ontdooien volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  13. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Warm de oven voor op 180 °C.
  14. Leg 1 vel filodeeg op de bakplaat. Leg er 1 vel naast, maar laat ze 2 cm overlappen zodat een groot vierkant ontstaat. Bestrijk het deeg met een kwastje dun met olie. Leg er zo weer 2 lapjes deeg op, bestrijk met olie en stapel zo het filodeeg op.
  15. Schep het linzenmengsel in het midden van het deeg, maar houd de randen van het deeg vrij. Rol het deeg met de vulling voorzichtig op en zorg er voor dat de naad onder is.
  16. Klop het ei los met 1 eetlepel water. Bestrijk de rol met het ei en strooi er het paneermeel over.
  17. Bak de rol in het midden van de hete oven in ca. 20 minuten goudbruin.
  18. Maak de broccoli schoon en verdeel de groente in kleine roosjes. Snijd de geschilde stelen in kleine stukjes.
  19. Kook de broccoli in weinig water net gaar. Meng er de gehalveerde partjes sinaasappel door en warm ze even mee.
  20. Verwarm de wortel-gembersaus.
  21. Snijd de rol in stukken en verdeel ze over borden. Schep er broccoli met sinaasappel en wat wortel-gembersaus naast.

Voedingswaarden

Energie 
480kcal
Eiwit 
20 gram
Koolhydraten 
40 gram
Vezels 
15 gram
Vet 
25 gram
Verzadigd vet 
3 gram
Zout 
1000 milligram
Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum