Groentecurry

groentecurry2
Getty Images

Currypasta, groente naar keuze plus een blikje kokosmelk. Meer heb je niet nodig voor een lekkere, makkelijke curry. Deze vegetarische groentecurry komt uit het nieuwste kookboek 'De makkelijke keuken' van culinair journalist en auteur Karin Luiten. Misschien ken je haar nog wel van haar eerdere bestsellerserie 'Zonder pakjes en zakjes'. Dat wordt weer smullen!

Aantal personen 
4 personen
Bereidingsduur 
30 minuten

Ingrediënten

  • 3 volle el rodecurrypasta (zie tips)
  • ½ bloemkool (of 300 g roosjes)
  • 300 g haricots verts
  • 1 rode paprika
  • 200 ml kokosmelk (blik)
  • 100 g ongezouten cashewnoten
  • sap van 1 limoen
  • handje verse koriander
  • 3 lente-uitjes
  • ½ el komijnzaadjes
  • 1 el suiker
  • scheut plantaardige olie
  • snufje zout

Bereiding

  • Snij de bloemkool in kleine roosjes, de paprika in vierkantjes, de boontjes in drieën.
  • Verhit een scheutje olie in de wok en fruit de currypasta met suiker 1 minuut tot het lekker gaat ruiken.
  • Giet de kokosmelk erbij. Tip: neem een dubbele hoeveelheid kokosmelk als je extra veel saus wilt.
  • Schep de groente erdoor en laat 10 minuten op middelhoog vuur lekker pruttelen tot de groenten beetgaar zijn. Af en toe roeren.
  • Snij intussen de lente-ui in ringetjes en hak de koriander grof. Doe in 2 kommetjes.
  • Rooster de cashewnoten al omscheppend in een droog koekenpannetje tot lichtgekleurd. Schep eruit, doe in een kommetje.
  • Rooster in dezelfde pan de komijnzaadjes al omscheppend kort tot ze gaan geuren. Schep eruit.
  • Proef de curry en voeg naar smaak limoensap, zout en/of suiker toe. Strooi de komijnzaadjes erover.

Rodecurrypasta:

Doe in de keukenmachine:

  • 4 Spaanse pepers (incl. pitjes)
  • 1 flinke sjalot, 4 cm verse gember
  • 4 knoflooktenen
  • rasp en sap van ½ limoen
  • 1 tl komijnpoeder, 1 tl korianderpoeder
  • 1 stengel citroengras (knip eerst met de schaar, hij is nogal taai)
  • snuf zout
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 el Japanse sojasaus.

Maal ongeveer 2 minuten tot puree. Te droog? Een extra lepel limoensap, olie of sojasaus. ± 2 weken houdbaar in een potje in de koelkast, of vries in met behulp van een ijsblokjesvorm.

Serveren:

Met de kommetjes garneerspul erbij. Lekker met (pandan)rijst en/of papadums.

Tips:

  • Dit kan uiteraard met alle soorten groenten naar keuze.
  • Eet je niet vegetarisch? Dan kun je voor de rodecurrypasta vissaus nemen in plaats van zout en sojasaus, dat maakt het nog authentieker.

Karin Luiten (alias Koken met Karin) is culinair journalist en auteur van diverse kookboeken, waaronder de bestsellerserie 'Zonder pakjes en zakjes'. Ze schrijft wekelijks in Trouw en op KokenmetKarin.nl.