Colette Dike van @fooddeco heeft een boek gemaakt Avocado met, de titel zegt het al, avocado in de hoofdrol. In het boek staan meer dan dertig ontbijt-, lunch- en dinerrecepten met deze gezonde, groene vrucht. Hierbij alvast een voorproefje: dubbel-curry zalmburger.
Ingrediënten
- 4 hamburgerbroodjes met sesamzaad
- NODIG VOOR DE BURGER:
- 300 gram zalm
- 1 witte ui, gesnipperd
- 1 knoflookteen, fijngehakt
- 1 eetlepel gele currypasta
- 3 eetlepels panko (of paneermeel)
- (olijf)olie om in te bakken
- NODIG VOOR DE TOPPINGS:
- 1 avocado
- 4 plakjes cheddar (of smeltkaas)
- waterkers
- gebakken uitjes
- verse koriander
- NODIG VOOR DE CURRYMAYONAISE:
- 1 eetlepel gele currypasta
- 2 eetlepels gekookt water
- 3 à 4 eetlepels mayonaise
Bereiding
Meng de ingrediënten voor de burger in de keukenmachine. Maal niet te fijn, maak er geen americain filet van, maar meer een gehaktstructuur. Vorm uit het gehakt vier hamburgertjes, dek ze goed af en laat ze even in de ijskast opstijven.
Verwarm (olijf)olie in de koekenpan. Bak de zalmburgertjes aan beide kanten gaar in ongeveer tien minuten, leg er de laatste 5 minuten een plakje kaas bovenop. Grill de hamburgerbroodjes ondertussen even om en om in een grillpan (in de broodrooster kan natuurlijk ook). Snijd de avocado doormidden, haal de pit eruit en de schil eraf. Snijd de avocado in plakjes.
Maak de currymayonaise, meng de curry met het gekookte water. Voeg daarna de mayonaise toe. Smeer op de onder- en bovenkant van het broodje wat currymayonaise, leg de burger op de onderste helft van het broodje en leg daarop wat plakjes avocado.
Maak af met een blaadje sla (waterkers), een extra schep currymayonaise, wat krokant gebakken uitjes en koriander.
Tip
Maak je handen even nat bij het rollen van de burgers. Of tussendoor, dat rolt makkelijker.
Dit recept is afkomstig uit het boek Avocado van Colette Dike.