Buddhabowl

Getty Images

Een buddhabowl is een gezond, voedzaam gerecht boordevol gezonde ingrediënten, zoals granen, rauwe en/of gare groenten, eiwitten, noten, zaden en dressings. Stapel de ingrediënten hoog op in kommen (wat doet denken aan de ronde buik van Boeddha) voor een superlekker, uitgebalanceerd gerecht.

Aantal personen 
4
Bereidingsduur 
40 minuten

Ingrediënten

  • 125 g gemengde pitten en zaden, zoals lijnzaad, pompoenpitten, sesamzaad, zonnebloempitten, maanzaad
  • 2 tl sojasaus
  • 2 tl agavesiroop
  • 2 tl ras-el-hanout
  • extra vierge olijfolie
  • 150 g quinoa
  • 375 ml groentebouillon
  • 4 eieren
  • 1 grote courgette, grof geraspt
  • geraspte schil en sap van ½ citroen
  • klein handje munt, fijngehakt
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 3 el tahin
  • 4 el yoghurt
  • 2 grote rijpe avocado's, ontpit en in plakken
  • 4 tl harissapasta

Bereiding

  • Verwarm de oven voor tot 160 °C.
  • Meng de pitten en zaden met de sojasaus, de agavesiroop, de ras-el-hanout en 1 theelepel olijfolie. Verdeel ze over een bakplaat en bak ze in 15-20 minuten in de oven goudbruin; schep ze halverwege de baktijd even om. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
  • Verwarm voor de quinoa een middelgrote steelpan op hoog vuur. Rooster daarin de quinoa ongeveer 30 seconden. Schud de pan om aanbranden te voorkomen. Voeg de bouillon toe en laat deze 1 minuut koken. Draai het vuur laag. Leg het deksel op de pan en laat nog 10 minuten koken. Zet dan het vuur uit en laat de pan 5 minuten staan. Haal het deksel eraf en roer door met een vork om de korrels los te maken. Breng een pan water aan de kook en leg de eieren erin. Breng het water weer zachtjes aan de kook en kook de eieren 7 minuten voor een stevig eiwit en een wat zachte dooier. Haal de eieren uit het water en laat ze iets afkoelen. Pel ze dan en halveer ze in de lengte.
  • Meng de geraspte courgette met de citroenrasp en het -sap, de munt, een scheut olijfolie en een beetje zout en peper.
  • Meng de tahin met de yoghurt en breng dit op smaak met een snuf zout. Verdun het mengsel met een scheutje water, zodat het de consistentie van dikke room heeft.
  • Schep de quinoa in kommen en verdeel de courgette, de plakjes avocado en de gehalveerde eieren erover. Schep er tot slot wat harissa op en strooi de geroosterde pitten en zaden erover.

Flexi-variant

Het draait bij deze kommen om het variëren met ingrediënten, dus de mogelijkheden zijn eindeloos. Voor een ontbijt- of brunchkom voegt Jo graag gerookte zalm, gerookte forel of gerookte makreel toe – deze kun je kant-en-klaar kopen; je hoeft er alleen nog maar stukjes van te maken.

Dit recept komt uit het boek De flexitariër van Jo Pratt.

Auteur