Was vegetarisch eten vroeger iets bijzonders, nu is het heel gewoon om één of meer dagen per week geen vlees te eten. Zoals dit heerlijke broodje falafel bijvoorbeeld. Eén van de favoriete vegetarische recepten van diëtist Mary Stottelaar.
Ingrediënten
- 1 tomaat
- ¼ komkommer
- stukje witte kool
- 1 sjalot
- 2 eetlepels azijn
- zout, peper
- mespunt honing
- 1 eetlepel olie
- 100 gram falafel (kikkererwtenballetjes)
- 1 pitabroodje (liefst volkoren)
- 2 eetlepels tomatenketchup
- mespunt sambal
- paar blaadjes sla
Bereiding
Snij de tomaat in kleine reepjes, de komkommer in dunne plakjes en de kool in fijne sliertjes. Pel het sjalotje en snij deze in dunne ringen. Meng de groenten met de azijn, zout, peper en honing. Laat de salade tot gebruik staan, schep af en toe om. Verhit de olie in een koekenpan en bak de falafelballetjes volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snij het pitabroodje open. Meng de tomatenketchup met de sambal. Leg de slablaadjes in het pitabroodje, schep het grootste deel van de salade erop en stop de falafelballetjes erbij. Serveer met de tomatensaus en de rest van de salade.
Tip
Falafel wordt meestal in een verpakking van 200 gram verkocht. Wat over is, kun je invriezen.
Tzatziki
Erg lekker bij pitabrood en falafelballetjes is tzatziki. Rasp een halve komkommer, bestrooi met wat zout en laat minimaal 20 minuten in een zeef uitlekken. Knijp de komkommer goed uit en meng deze met 100 ml Griekse yoghurt en een uitgeperst teentje knoflook. Breng op smaak met peper.
- Plus Magazine