Zijn gezondheidssandalen slecht voor je voeten?

Getty Images

Ik heb last van hielspoor en loop altijd op 'fitflops', dat is het enige schoeisel dat ik nog kan dragen. Kan het zo zijn dat deze gezondheidssandalen en de slippers van fitflop mijn klachten juist verergeren?

Myrna

Sepp Mortelmans, podotherapeut

Slippers (in het algemeen) veroorzaken inderdaad heel vaak verschillende klachten aan de voeten. Eén van de vaak voorkomende klachten die ze veroorzaken is de zogenaamde ‘hielspoor’: een ontsteking/irritatie van de peesplaat onder de voet (fasciitis plantaris).

Maar hoe zit het dan met de slippers/gezondheidssandalen met het 'goede' voetbed? Hoe je het ook wendt of keert: een slipper is niet vergelijkbaar met een goede schoen qua eigenschappen. Bij het afwikkelen van de voet komt de hiel omhoog tijdens de zogenoemde ‘hiellift’ om het ene been voor het andere te kunnen zetten. Op het moment dat de hiel omhoog komt, staat de slipper nog op de grond om er vervolgens achteraan te ‘klapperen’. Dit is ook het typische geluid wat te horen is bij het dragen van slippers. Vanaf het moment dat de hiel omhoog komt heeft het voetbed van de slipper een mindere functie, simpelweg omdat er geen direct contact meer is met de voet.

Problemen

Ook neemt men op slippers kortere stappen en wikkelt de stap niet goed af. Dit zal zeker gelden voor mensen die door de bouw van hun voeten al moeilijker lopen op slippers. Tevens zakt de hiel vaak van de slipper af omdat deze geen steun geeft; let er maar eens op bij willekeurige mensen op straat die op slippers lopen. Slippers met een voetbed zullen tijdens het gaan meer steun geven dan een plat slippertje, zodat men minder snel van de slipper glijdt.

Wat daarnaast een probleem is bij het dragen van slippers, is het klauwen van de tenen. Om de slipper aan de voet te houden, gaan de tenen automatische klauwen. Hierdoor komt er veel trekkracht op de pezen van de tenen en op de peesplaat onder de voet waardoor deze geïrriteerd of zelfs ontstoken raakt, met pijnklachten tot gevolg. Met een forse peesplaatirritatie/ontsteking kun je wel anderhalf jaar zoet zijn voordat deze klachten weer over zijn.

Niet de hele zomer op slippers

Wanneer er een korte periode op slippers gelopen wordt en dit afwisselt met goede schoenen, kan het dragen van slippers vaak weinig kwaad. Maar wie de meeste tijd op slippers loopt, is echt verkeerd bezig. In het Verenigd Koninkrijk is onderzoek gedaan naar het aantal aandoeningen welke veroorzaakt waren door het dragen van de slippers en de kosten welke hiermee gemoeid waren. Hieruit bleek dat er, alleen al in het Verenigd Koninkrijk in 2012, zo’n 200.000 klachten en blessures puur door het dragen van slippers veroorzaakt waren.

Mijn advies is dus: slippers zijn prima voor gebruik bij huis of op de camping voor kortere periodes, maar het is niet verstandig om de gehele zomer op slippers te gaan lopen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Sepp Mortelmans is podotherapeut. Hij is specialist op het gebied van echografie en voetklachten ten gevolge van reuma. Je kunt hem vragen stellen over voetproblemen in het algemeen en zijn vakgebied in het bijzonder.