Wat kun je doen tegen zweetvoeten?

Getty Images

Mijn zoon heeft heel erge zweetvoeten en nu lees ik over voetzooltjes van cederhout. Heeft u daar ervaring mee of heeft u andere adviezen? Het is soms zo erg dat er putten in zijn voetzolen vallen. Als er andere adviezen zijn, hoor ik die graag van u.

Klazien

Sepp Mortelmans, podotherapeut

Zweetvoeten, veel mensen hebben er wel eens last van. Te veel, aanvalsgewijs of continu zweten, vooral van de oksels, handpalmen en voetzolen, wordt ook wel hyperhydrosis genoemd.[ITEMADVERTORIAL]

Apocriene en eccriene zweetklieren

Het zweetvocht wordt verzorgd door twee soorten zweetkliertjes: apocriene zweetklieren (monden uit op een haarfollikel), eccriene zweetklieren (monden direct uit op de huid).

De eccriene zweetkliertjes zijn betrokken bij de thermo(warmte)regulatie en deze scheiden dus het echte zweetvocht af. Bij een volwassen persoon kan de voet in één dag een halve liter zweetvocht produceren. Wanneer het zweetvocht verdampt, worden de voeten gekoeld, zodat de normale lichaamstemperatuur gehandhaafd blijft. De eccriene zweetklieren op de handpalmen en voetzolen zorgen ook voor een betere grip.

De oorzaak

Het aantal zweetklieren varieert van 120 per vierkante centimeter tot maximaal 620 per vierkante centimeter op de voetzool met een totaal van 2 tot 5 miljoen. Het is belangrijk om zo goed mogelijk de oorzaak van de overmatige transpiratie te achterhalen. Dit kan een bepaalde erfelijke aanleg zijn of een lichamelijk probleem, bijvoorbeeld overgewicht, menopauze, diabetes, verhoogde schildklierwerking, of als bijwerking bij gebruik van bepaalde geneesmiddelen.

Ook wordt het zweten verergerd door lichamelijke inspanning, mentale concentratie, nervositeit, angst of een warme temperatuur.

Een andere oorzaak kan zijn verkeerde schoenen of sokken. Wanneer de voet direct in contact komt met de schoen zal dit eerder zweetvoeten veroorzaken, omdat het vocht nergens heen kan.

Bacteriën boosdoeners

Overmatig zweten is onaangenaam, de vochtigheid is vervelend. De onaangename geur bij zweetvoeten vormt vaak het grootste probleem. Vrijwel iedereen denkt dat de overproductie van transpiratievocht daar de oorzaak van is. Dit is niet waar, transpiratievocht is van zichzelf geurloos. De boosdoeners zijn de bacteriën die op je voeten leven, die gaan een chemische verbinding aan met het zweetvocht waardoor er een geur wordt afgegeven en je voeten gaan stinken. De bacteriën leven het liefst in een vochtige omgeving, dus hoe meer je zweet, hoe meer bacteriën er op je voeten blijven zitten. Dit maakt de huid kwetsbaar waardoor er gemakkelijk schimmelinfecties en infecties met bacteriën kunnen ontstaan.

Er zijn vele middeltjes tegen zweetvoeten op de markt. Wat bij de ene goed werkt, hoeft bij een ander geen effect hebben. De werking van een product is natuurlijk ook afhankelijk van of het de oorzaak van zweetvoeten aanpakt. En dit kan voor iedereen verschillend zijn. Maar als je voeten erg vochtig blijven en ook de geur onaangenaam blijft, en als echt niets meer helpt, bezoek dan eens je huisarts of een dermatoloog.

Adviezen

Hieronder alvast enkele adviezen:

  • Zorg voor voldoende ventilatie.
  • Smeer de voet in met een deodorant. Net als okseltranspiratie, kan voettranspiratie tegengegaan worden door een deodorant. De werkzame stof in een deodorant is aluminiumchloride. Dit kan gewoon bij de apotheek gemaakt worden. Voor de voet moet een grotere concentratie gebruikt worden dan in een normale deodorant. 15 procent is een goede concentratie.
  • Probeer pedi-carezalf (niet de crème) verkrijgbaar bij de drogisterij.
  • Wrijf de voeten in met kamferspiritus. Dit ruikt wel erg sterk, maar hier komen veel positieve reacties op. Verkrijgbaar bij de apotheek.
  • Kijk naar sokken en schoeisel. Vaak helpt het om te letten op wat voor schoenen of sokken je draagt. Het liefst schoenen van leer en sokken van katoen of wol, omdat die veel vocht opnemen.
  • Ventileer de schoenen en de podotherapeutische zolen.
  • Drink voldoende, minstens 2 liter water want je huid is een orgaan dat je moet verzorgen.
  • Matig het gebruik van zeep. Spoel je voeten goed af en droog je voeten goed na het douchen. Draag niet direct je schoenen.
  • Matig het gebruik van scherpe kruiden (versterken geur) en drank (versterkt transpiratie).
  • Zoek via internet op het woord 'hyperhydrosis'. Verschillende websites zullen informeren over overmatige transpiratie.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Sepp Mortelmans is podotherapeut. Hij is specialist op het gebied van echografie en voetklachten ten gevolge van reuma. Je kunt hem vragen stellen over voetproblemen in het algemeen en zijn vakgebied in het bijzonder.