Paronychia of omloop
Een nagelriemontsteking is een veelvoorkomende aandoening. Het wordt ook wel paronychia of omloop genoemd. Er zijn twee vormen: een acute of chronische ontsteking. Hoe ontstaat een ontstoken nagelriem en - belangrijker - hoe kom je ervan af?
Een ontsteking aan één van je vinger- of teennagels is niet alleen vervelend, maar ook pijnlijk. Je handen gebruik je de hele dag en ergens tegenaan stoten met een ontstoken vinger, kan al flink zeer doen. Heb je een ontsteking aan de nagelriem van een teennagel? Dan zal alleen het aan hebben van schoenen al vervelend voelen.
Acute ontsteking
Bij de acute ontsteking treden de klachten, zoals de naam al zegt, plotseling op. Van de chronische vorm is sprake als de klachten langer dan zes weken aanhouden. Het is belangrijk een ontsteking te behandelen. In zeldzame gevallen kan een onbehandelde ontsteking zich namelijk uitbreiden tot fijt. Dat is een ernstige ontsteking waarbij ook botten en pezen aangetast worden.
Schimmel
De acute vorm wordt meestal veroorzaakt door een bacterie, de zogenaamde Staphylococcus Aureus. Deze bacterie kan je huid binnendringen wanneer je een klein wondje rondom de nagel hebt. Dit ontstaat bijvoorbeeld als je een stukje loszittend vel weg trekt of als je je nagels te kort of te rond afknipt. Ook huidziekten zoals eczeem en psoriasis bevorderen het ontstaan van kleine wondjes. Bij een chronische nagelriemontsteking is een schimmel meestal de boosdoener.
Soda
Bij een milde nagelriemontsteking is een behandeling van een arts niet nodig. In de meeste gevallen verdwijnt de ontsteking vanzelf. Dagelijks een warm 'badje' met soda kan het herstel bevorderen.
Is de ontsteking erger en heb je er veel last van? Ga dan naar je huisarts. Hij zal een klein sneetje in het abcesje maken, waardoor het pus uit de ontsteking kan lopen. Probeer dit in geen geval zelf. Indien nodig zal je huisarts je antibiotica of een antischimmelmedicijn voorschrijven.
Tips om ontsteking van de nagelriem te voorkomen
Heb je regelmatig last van ontsteking aan de nagelriemen? Je kunt een aantal dingen doen om de kans op omloop te voorkomen.
- Peuter en bijt niet op nagels
- Trek loszittende velletjes niet los
- Draag handschoenen als je veel met je handen in het water zit of met irriterende stoffen werkt
- Droog je handen en voeten altijd goed, eventueel met een föhn
- Knip de nagels recht en niet te kort (zó knip je je nagels goed)
- Nederlands Huisartsen Genootschap
- Huidinfo
- Huidziekten.nl