Aanstippen, insmeren of bevriezen
Wratten kunnen geen kwaad, maar ze zijn wel heel hardnekkig. Vaak verdwijnen ze pas na één à twee jaar vanzelf. Zo lang je wratten hebt, kun je anderen besmetten. Bovendien doen ze soms pijn en erg mooi zijn ze ook al niet. Hoe kom je er sneller vanaf?
Je krijgt wratten door besmetting met een virus. 'Gewone' wratten krijg je van een van de virussen uit de familie van de humane papillomavirussen (HPV’s). Waterwratjes worden veroorzaakt door het molluscum contagiosum-virus.[ITEMADVERTORIAL]
Wratten verdwijnen meestal vanzelf weer. Je lichaam vormt namelijk afweerstoffen tegen het virus. Deze beschermen je de rest van je leven tegen infecties met hetzelfde type virus. Bij gewone wratten kan het wel twee jaar duren voordat ze spontaan genezen, waterwratjes verdwijnen meestal sneller. Heb je een verstoorde afweer of gebruik je afweeronderdrukkende medicatie dan kan het nog veel langer duren.
Aanstippen
Bij de drogist vind je verschillende vloeistoffen en zalven waarmee je gewone wratjes kunt aanstippen. Middelen met salicylzuur weken het bovenste laagje van de huid los. Je moet deze dagelijks gebruiken. Salicylzuur kan de gezonde huid irriteren, smeer daarom de huid rondom de wrat voor het aanstippen in met vaseline of zinkzalf. Producten met mierenzuur drogen wratten uit en daarmee hoef je de wratjes maar een keer per week aan te stippen. Hiermee wordt de wortel van de wrat aangepakt en de wrat dus letterlijk tot in de kern behandeld.
Bij waterwratjes kun je het beste gewoon afwachten. Plak een ontstoken waterwratje eventueel af met een pleister. Je kunt ze aanprikken met een in jodium gedoopte prikker, maar dan loop je het risico dat er een litteken ontstaat.
Huismiddeltjes
Er zijn talloze huismiddeltjes tegen wratjes. De werking daarvan is niet wetenschappelijk aangetoond, maar sommige mensen hebben er positieve ervaringen mee. Bijvoorbeeld de wrat insmeren met ochtendurine, honing, aardappel, een teentje knoflook, kleurloze nagellak, de binnenkant van een tuinbonenschil, sap van paardenbloemen, tea tree-olie, schoolkrijt, zinkzalf, het sap uit de stengels van stinkende gouwe et cetera. Ook wratjes afplakken met duct tape - heel stevig, zilverkleurig plakband - schijnt te kunnen helpen.
Bevriezen, snijden of wegbranden
Met wratjes hoef je niet naar de huisarts, tenzij ze bij de anus of de geslachtsdelen zitten. Genitale wratten kun je niet zelf behandelen. Ook als de wratjes van kleur of grootte veranderen, jeuken of bloeden, is het verstandig om te laten controleren of de wratten niet kwaadaardig zijn.
De huisarts kan de wratten bevriezen met vloeibare stikstof, zodat het weefsel afsterft. Dit voelt branderig en soms pijnlijk aan. Na het bevriezen ontstaat er vaak een blaar. Meestal zijn er meerdere behandelingen nodig. Wratten kunnen daarnaast weggebrand worden met een soort lasapparaatje (coagulatie). Een andere mogelijkheid is de wrat wegsnijden of 'uitlepelen' onder plaatselijke verdoving.
- Huidarts
- Huidinfo
- Apotheek.nl
- Huidziekten