De behandeling van likdoorns

Van pleister tot nieuwe schoenen

Getty Images

Een glasachtig geel, pijnlijk plekje op je voet zou best eens een likdoorn kunnen zijn. Dit is een verharde, naar binnen gegroeide eeltkern in de vorm van een puntzakje. Heb je dit, dan wil je er ongetwijfeld snel van af: het is meestal geen pretje.

Een likdoorn wordt ook wel eksteroog of clavus genoemd. De eeltkern van een likdoorn kan druk uitoefenen op de zenuwen of het bot van de teen. Dit kan veel pijn veroorzaken. Likdoorns ontstaan door verkeerde schoenen, een verkeerde stand van de voeten of een combinatie van beide. Wrijving of druk zijn vaak de oorzaak.

Verschillende likdoorns

Er zijn verschillende soorten likdoorns. Een weke likdoorn bevindt zich in de huid tussen de tenen. Deze huid is vrij zacht en week. De likdoorn is dan ook week en witachtig.

Een zaadlikdoorn kan ontstaan zonder dat er sprake is van druk of wrijving. Deze likdoorn komt vooral voor op de voetzool en de hiel. Ook komt hij vooral voor bij oudere mensen en mensen met een droge en slecht gevoede huid. De zaadlikdoorn doet geen pijn en veroorzaakt geen verharding op de huid.

Een likdoorn behandelen

De behandeling van een likdoorn hangt af van de oorzaak. Als een likdoorn door te krappe schoenen wordt veroorzaakt, moet je alleen nog maar schoenen dragen die genoeg ruimte geven. 

Er zijn speciale en andere hulpmiddelen om de pijn verlichten en de verwijdering van likdoorns te bevorderen.

Likdoornpleisters

De pleister met salicylzuur weekt de likdoorn los en voorkomt pijnlijke druk. Na verloop van tijd kun je zelf de eeltpit verwijderen.

Antidrukringen

Deze beschermringen voorkomen pijnlijke druk op de likdoorns.

Noxacorn

Deze vloeistof bevat een zuur dat ervoor zorgt dat het hoorn verweekt en laag voor laag loslaat. Na verloop van tijd kun je zelf de eeltpit verwijderen.

Na de behandeling

Wanneer de druk op de huid blijft bestaan, zal de likdoorn snel op dezelfde plaats terugkomen. De oorzaak van de druk moet dus worden aangepakt.

Soms is een eenvoudige aanpassing van je schoenen (bijvoorbeeld een steunzooltje) voldoende. In hardnekkige gevallen en bij een likdoorn onder de nagel is een behandeling door de orthopedisch chirurg nodig.

Auteur