De voor- en nadelen
Op je blote voeten lopen. De meningen zijn er nogal over verdeeld. De een vindt het verschrikkelijk, terwijl een ander zelfs graag sport op blote voeten. Los van het feit of je het fijn vindt of niet: is onze omgeving nog gemaakt om op blote voeten te lopen? En kunnen je voeten dat aan?
Onze voorouders deden niets anders dan op blote voeten lopen en dat is helemaal niet zo gek. Natuurlijk wisten ze wellicht niet beter en hadden ze ook amper schoeisel om de voeten te beschermen, maar lopen op blote voeten kan heel gezond zijn. Het versterkt de voetspieren en botmassa.[ITEMADVERTORIAL]
Aarden
Volgens sommige mensen helpt het lopen op blote voeten om je lichaam beter in balans te brengen. Je kunt beter aarden en raakt eventuele elektrische lading kwijt die je gedurende de dag opbouwt. Stress, slaapproblemen en stemmingswisselingen zouden door regelmatig op blote voeten te lopen verminderen. Hier is echter onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing voor.
Massage
Liefhebbers van op blootvoets lopen vinden het vaak ook heel fijn. Dankzij de vele zenuwuiteinden in de voet voelt het lopen zonder schoenen voor hen heel prettig: bijna een soort massage. Verder wordt gezegd dat de schokdemping op blote voeten beter is, doordat je op de voorvoet landt. Dit geldt echter alleen bij hardlopen. Tenzij er een achterliggende pathologie aan de grondslag ligt, lopen mensen bij een normaal tempo gewoon van hak naar voorvoet. Bij hardlopen op blote voeten landen wel meer mensen op de voorvoet. Ook hiernaar is nog onvoldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan.
Infecties
Op blote voeten lopen kan dus heel prettig voelen, maar met scherpe steentjes, puntige stukken glas of prikkende planten is dit geen garantie. Dat is dan ook een van de redenen waarom lopen op blote voeten zeker niet voor iedereen aan te raden is.
Verschillende aandoeningen waaronder diabetes mellitus, MS, ischias en hernia geven soms verminderd gevoel in voeten. En dan merk je dus weinig van een steentjes of glas. De kans op wondjes is groter. Zeker bij diabetes kan dit tot problemen leiden, omdat de genezing van voetwonden bij diabetespatiënten veel langer duurt. Met infectie of zelfs bloedvergiftiging of amputatie als gevolg.
Afwijking
De kans op verwonding is dus aanwezig, maar de omgeving brengt nog een risico met zich mee. Onze voorouders die gewend waren om blootsvoets door het leven te gaan, liepen niet op geasfalteerde wegen en stenen stoepen. De ondergrond geeft tegenwoordig vaak niet echt mee, waardoor een beetje ondersteuning geen kwaad kan.
Al helemaal niet als je last hebt van een afwijkende stand van de voet. Standsproblemen van de voet hebben invloed op de houding van het hele lichaam. Goede stevige schoenen helpen dan bij het voorkomen van (voet)klachten. Je kunt hierbij letten op een stevig hakstuk, goede (veter)sluiting, niet te veel draaibeweging in de schoen en het buigpunt van de schoen moet zich op de goede plek (aan de tenen) bevinden. Sommige mensen zijn ook gebaat bij steunzolen.
Sporten
Ook over de voor- en nadelen van blootsvoets sporten is nog weinig wetenschappelijke achtergrond bekend. Er wordt zeker wel onderzoek naar gedaan, maar de uitkomsten variëren sterk. Vechtsporten en dans worden regelmatig op blote voeten uitgeoefend en ook hardlopen op blote voeten of met speciale barefoot runningschoenen lijkt een trend. Of het voor jou geschikt is, hangt af van een aantal factoren.
Als je goed naar je lichaam kunt luisteren, hoeft sporten op blote voeten niet extra belastend te zijn. Ook hier geldt dat je met standsproblemen beter wel een stevige schoen aan kunt trekken. De kracht in je voeten is eveneens belangrijk, je moet dit dus goed opbouwen. Sommige huidtypes en mensen met erg gevoelige zenuwen hebben ook meer tijd nodig voordat op blote voeten sporten prettig is. En voor lange afstanden lijken je blote voeten ook niet echt gemaakt.
Oefenen
Zou je graag iets meer op blote voeten willen lopen, maar zijn je voeten erg gevoelig? Bouw het dan op. Thuis kun je veilig op blote voeten lopen. En ook het strand is erg geschikt. Luister goed naar je lichaam en bepaal wat goed voelt voor jou.