Zuivel beschermt mogelijk tegen diabetes

Getty Images

BAARN - Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat een vetzuur uit zuivelproducten preventief kan werken tegen diabetes. De studie werd uitgevoerd onder 3700 mensen.

Mensen met een hoger gehalte van dit vetzuur in hun bloed hadden een lager risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Bij de groep met de hoogste waarde van het vetzuur in het bloed was het risico op diabetes zelfs met 60 procent verlaagd.

Er wordt wel een flinke slag om de arm gehouden. Deepa Khatri, klinisch adviseur bij Diabetes UK zegt: "Mensen moeten de resultaten van dit onderzoek niet interpreteren als een reden om meer zuivel te gaan gebruiken dan aanbevolen wordt. Melk en andere zuivelproducten kunnen veel vet bevatten en in overmaat zorgt dat weer voor overgewicht."

Meer onderzoek
Volgens experts moet er meer onderzoek gedaan worden naar de werking van het vetzuur en de rol die het speelt bij de preventie van diabetes.

Er is nog geen duidelijkheid over het mechanisme dat ten grondslag ligt aan de gevonden resultaten. Ondertussen blijft een gezond en gevarieerd dieet de aanbeveling.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het decembernummer van Annal of Internal Medicine.

Auteur 
Bron 
  • Voeding Nu