Vitamine D toevoegen aan melkproducten

Getty Images

De Gezondheidsraad vindt dat de overheid moet overwegen om bijvoorbeeld melkproducten en olie te verrijken met vitamine D.

Dit om groepen als ouderen, allochtonen en bewoners van verpleeghuizen de mogelijkheid te geven toch voldoende vitamine D binnen te krijgen. Mensen hebben vitamine D nodig voor een gezonde opbouw van de botten.

Bepaalde groepen in de bevolking blijken niet voldoende vitamine D binnen te krijgen via de voeding. Ook komen ze niet genoeg buiten om voldoende aan te maken in de huid. Vooral ouderen hebben een grotere kans op een tekort, omdat de productie in de huid terugloopt met de leeftijd.

Risicogroepen
Ook mensen met een donkere huid hebben geregeld een tekort aan vitamine D. Verder zijn er speciale groepen die risico lopen, zoals bijvoorbeeld zwangere vrouwen, kinderen en ouderen in verpleeg- en verzorgingstehuizen. Voor al deze risicogroepen is het gebruik van supplementen aan te bevelen.

Alle anderen wordt geadviseerd gezond te eten en genoeg margarine, halvarine en bak- en braadproducten te gebruiken. Aan deze producten is al vitamine D toegevoegd.

Auteur 
Bron 
  • Gezondheidsraad