Transvet geen acuut probleem in Nederland

Getty Images

DEN HAAG - Consumentenprogramma Kassa besprak in de uitzending van zaterdag de hoeveelheid ongezonde transvet in onze voeding. In Amerika bevatten sommige producten veel transvet, maar Nederlandse fabrikanten hebben al veel van hun producten verbeterd. Het Voedingscentrum hoopt dat deze trend zich voortzet.

Transvet is een onverzadigd vet dat nog slechter is voor de gezondheid dan verzadigd vet. Het verhoogt het slechte LDL-cholesterolgehalte in bloed,en daar mee het risico op hart- en vaatziekten. In Nederland is de inneming van transvet al relatief laag, gemiddeld 1 procent van alle calorieën die we binnenkrijgen. Dat levert niet of nauwelijks gezondheidsrisico's op.

Belangrijke voedingsstoffen
De helft van het transvet wat we binnenkrijgen, komt uit vlees en zuivelproducten. Dat is van nature aanwezig omdat koeien en schapen transvetzuren aanmaken bij de vertering in de pens.

Gehard vet
De andere helft transvet in onze voeding komt uit geharde vetten. Dit zijn zachte onverzadigde vetten die industrieel worden omgezet in harde verzadigde vetten.

In het recente verleden konden harde margarines en bak- en braadvetten veel transvet bevatten en was dit de belangrijkste bron van transvet in de voeding. Maar door aanpassing van de techniek en gebruik van andere grondstoffen is dit ondertussen al sterk teruggebracht.

Koek & gebak
Toch worden in de horeca en in bakkerijen soms nog harde vetten gebruikt, voor de frituur of voor het maken van koekjes en gebak, waarin hoge gehaltes transvet voorkomen. Zoals uit onderzoek van de VWA blijkt maakt met name de ambachtelijke bakker nog te vaak gebruik van geharde vetten met veel transvet.

Mensen die veel van dit soort producten eten, lopen hierdoor wel een hoger risico op hart- en vaatziekten. Het Voedingscentrum dringt er op aan dat producenten van koek- en gebak, in de horeca, maar ook in andere sectoren waar bereidingsvetten worden gebruikt, vetten gebruiken met een laag transvetgehalte.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum