Toezicht op voedingsetiketten schiet tekort

Getty Images

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert nauwelijks of de informatie op etiketten van voedingsmiddelen juist is. Ook verkopers houden niet in de gaten of de etiketten kloppen. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

De Consumentenbond vindt bij bijna elk voedingsonderzoek fouten op het etiket. Bijvoorbeeld fouten over de hoeveelheid zout, vet, toegevoegde suikers in het product. Ook ontbreken er soms ingrediënten op het etiket of staan er juist ingrediënten op die er niet in zitten.

​Misleidende claim
Zelfs gerenommeerde bedrijven als Hak en HEMA blijken juiste etikettering niet serieus te nemen. Hak paste enkele jaren geleden een foutieve claim (0 procent toegevoegde suikers) aan na een melding van de Consumentenbond, maar gebruikt dezelfde misleidende claim nu op een ander product. Hak meldt in een reactie dat deze etiketten inmiddels zijn aangepast, maar dat er nog producten met het oude etiket in de supermarkt kunnen voorkomen.

De HEMA meldt onomwonden aan de Consumentenbond dat het zelf niet controleert wat de leverancier op het etiket zet. Daardoor bleek bijvoorbeeld de HEMA-pesto 40 procent vetter en 54 procent zouter te zijn dan wat op het etiket stond.

​NVWA
Fabrikanten zijn wettelijk verplicht de juiste informatie op etiketten te vermelden. De NVWA heeft de taak toezicht te houden op de etikettering van levensmiddelen, maar heeft te weinig mensen en middelen om dat te doen. Hun prioriteit ligt bij zaken die te maken hebben met voedselveiligheid, zoals salmonellabesmetting, meldt Yvonne Huigen van de NVWA in de Gezondgids van de Consumentenbond.

Bron 
  • Consumentenbond