![Gezin](/sites/default/files/styles/header_image/public/afbeeldingen/Voeding/gezin/gezin_506x338.jpg?h=19a9aa15&itok=G1xlM1Bi)
DEN HAAG - Kinderen uit groep 8 weten wel hoe ze gezond kunnen eten. Uit een quickscan van onderzoeksbureau Qrius in opdracht van het Voedingscentrum blijkt dat ze het belang kennen van ontbijt, weten wat de Schijf van Vijf is en wat je moet doen als je honger krijgt tussen de maaltijden door.
Het Voedingscentrum ziet het goede onderwijsaanbod over voeding als mogelijke verklaring voor de kennis van deze scholieren. Voor de steekproef werden 763 kinderen ondervraagd die in groep 8 van de basisschool zitten.
Kennis
Uit de quickscan blijkt dat 92 procent van de groep 8-ers weet hoe belangrijk het ontbijt is en een ruime meerderheid weet ook hóe je gezond ontbijt. Meer dan 90 procent kent de Schijf van Vijf en 70 procent weet dat je het best een boterham kunt eten als je tussen de hoofdmaaltijden door trek hebt.
Kinderen zijn nog wel onzeker over de hoeveelheid groente en fruit die zij dagelijks nodig hebben en de helft kent niet de betekenis van de houdbaarheidsdatum.
Toch leidt kennis volgens het Voedingscentrum niet automatisch tot vaardigheden en gezond gedrag. Oefenen met gezond gedrag in een gezonde omgeving leert kinderen hun kennis wel in de praktijk te brengen.
Opscheplepels
Zo kunnen ze op school ervaren dat 4 stukjes appel in je yoghurt niet voldoende is voor de hele dag. En dat de aanbevolen hoeveelheid groente voor kinderen van 11 of 12 jaar (150-200 gram) betekent dat je 3 tot 4 opscheplepels groente moet nemen. Nu denkt de helft van de kinderen dat ze voldoende hebben aan twee opscheplepels.
Een gezonde schoolomgeving waar samen gezond wordt gegeten en gezonde traktaties worden uitgedeeld, geeft het goede voorbeeld stelt het Voedingscentrum.
- Voedingscentrum