DEN HAAG - Wat hoort er meer bij de herfst dan paddenstoelen? In de soep, stoofpot of als bijgerecht, je kunt er alle kanten mee op. Bovendien bevatten ze goede voedingsstoffen en zijn ze caloriearm. Maar ga niet zelf het bos in om ze te plukken. De kans dat je een giftige treft is groot, zo waarschuwt het Voedingscentrum.
Nederlanders eten per jaar zo’n 3 kilogram paddenstoelen. De witte champignon is de meest gegeten soort, maar ook cantharellen, oesterzwammen en shiitakes zien we steeds meer verschijnen in winkels en speciaalzaken. De meeste paddenstoelen zijn het hele jaar verkrijgbaar in de winkel, maar in de zomer en het najaar kun je ze ook in de vrije natuur vinden.
Niet plukken Het Voedingscentrum raadt ten zeerste af om zelf het bos in te trekken en de geplukte paddenstoelen te verwerken in een gerecht. "Het eten van giftige paddenstoelen kan leiden tot ernstige ziekteverschijnselen", zegt Stephan Peters, specialist voedselveiligheid van het Voedingscentrum.
"Denk aan braken of diarree. In hele ernstige gevallen is het zelfs dodelijk. Jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer 100 meldingen van giftige paddenstoelen. In de meeste gevallen gaat het om kinderen van 1 tot 4 jaar die een giftig exemplaar hebben gegeten."
Rauwe champignons Paddenstoelen uit de winkel zijn gegarandeerd veilig. Maar eet ze liever niet rauw. In paddenstoelen komt van nature de gifstof agaritine voor. "Een paar plakjes kunnen geen kwaad, maar je kunt ze beter bakken of koken", aldus Stephan Peters.
- Voedingscentrum