WAGENINGEN - Vleesvervangers op plantaardige basis zijn nog niet goed genoeg om vleeseters te overtuigen de karbonade of biefstuk te laten staan.
Nepvlees lijkt te weinig op echt vlees, maar vooral de onbekendheid met dergelijke nieuwe producten zorgt voor weinig animo ze in de winkelwagen te leggen.
Dat blijkt uit onderzoek van voedingsdeskundige Annet Hoek van Wageningen University. Hoek realiseerde zich al snel dat het heel lastig is een geschikt vervanger voor vlees te maken. "Vlees is geliefd, en uniek qua smaak en textuur."
Volgens Hoek moeten vleesvervangers lekkerder worden en in de supermarkt tussen de vleesproducten staan om de vleeseters aan de vleesvervangers te krijgen. Ook helpt het volgens haar als nepvlees qua uiterlijk en bereidingswijze lijkt op echt vlees, zoals bij een nepvleesworstje.
De acceptatie van nepvlees heeft volgens Hoek nog een lange weg te gaan. Om de vleesconsumptie toch te verminderen stelt ze daarom voor dichter bij de vleeseter te blijven, bijvoorbeeld met een product wat zowel vlees als plantaardige eiwitten bevat.
- Wageningen University