Nederlanders vinden biologisch te duur

Getty Images

AMSTERDAM - De belangrijkste motivatie voor Nederlanders om biologisch te gaan eten, is het welzijn van de dieren. Toch eten nog weinig mensen regelmatig biologisch. Dat blijkt uit het onlangs verschenen European Health & Nutrition-onderzoek van TNS NIPO.

Ruim vier op de tien Nederlanders (42 procent) zegt gevoelsmatig wel 'ja' tegen biologisch eten, maar het is nog geen gewoontegedrag. Ook in andere Europese landen is het nog niet echt gebruikelijk om biologisch te eten.

Duitsers en Italianen blijken de meest frequente gebruikers van biologisch voedsel te zijn. Meer dan een kwart van hen consumeert biologische producten op een wekelijkse basis. In Nederland wordt het minst vaak biologisch gegeten: twintig procent eet wekelijks biologisch.

In andere Europese landen worden biologische producten vooral gegeten omdat ze gezonder zijn. Daarna volgen een betere smaak en het welzijn voor het milieu als doorslaggevende redenen.

Als Nederlanders voor biologische producten kiezen, wordt er vooral gekozen voor groenten (51 procent), eieren (48 procent) en vlees (42 procent).

Voor Europeanen is prijs de grootste barrière voor het eten van biologische producten. 81 Procent van de Nederlanders die af en toe biologisch eten zegt vaker biologisch te zullen eten als de prijzen van biologisch voedsel omlaag gaan.

Auteur 
Bron 
  • TNS NIPO