BAARN - Strooizout uit Polen is mogelijk terechtgekomen in voedsel in Nederland. Dat vrezen Poolse voedselinspecteurs.
De inspectiedienst van de Poolse Voedsel- en Warenautoriteit heeft alarm geslagen bij de Europese Unie. De dienst onderzoekt Poolse producten zoals producten als deeg, zuurkool en zilveruitjes op aanwezigheid van het strooizout. Dat meldt het CDA-Europarlementslid Esther de Lange op de website van het CDA.
Nederland
"Het gebruikte strooizout is ook naar Nederland geëxporteerd, maar onder welke omstandigheden is onbekend", aldus De Lange. Ze eist dat spoedig een onderzoek in gang wordt gezet naar de mogelijke gevolgen. Ook moet worden nagegaan welke Nederlandse bedrijven het zout kunnen hebben verwerkt in voedingsmiddelen.
Gezondheid
De Lange wil eveneens weten of er schadelijke effecten zijn op de gezondheid en of mogelijk nog producten in de winkels liggen waarin het strooizout is verwerkt. In principe is strooizout ongevaarlijk voor de gezondheid, behalve als er producten zoals antivries aan zijn toegevoegd.
Reactie
Hoogleraar milieutoxicologie Tinka Murk van de Wageningen University reageerde op het onderzoek dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit aankondigde naar Poolse voedingsproducten waar mogelijk strooizout in is verwerkt.
"Alleen in duurdere soorten strooizout zit soms antivries", aldus Murk. Het meest gebruikte antivriesmiddel is ethyleenglycol en dat is alleen giftig als het in grote hoeveelheden wordt ingenomen. "Dat krijg je nooit binnen via voedsel."
- Algemeen Dagblad
- NOS