Nederlanders hebben het afgelopen jaar thuis 3 procent minder vis gegeten dan in 2011. In totaal kochten we 56 miljoen kilo vis en schaal- en schelpdieren voor een bedrag van 526 miljoen euro, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker GfK.
Volgens GfK heeft de consument niet alleen minder vis op tafel gezet, maar is ook duidelijk gekozen voor goedkopere vissoorten. De voorkeur ging bijvoorbeeld meer uit naar diepvriesvis dan naar een verse variant. Per persoon werd in 2012 gemiddeld 3,42 kilo vis naar binnen gewerkt.
Zalm en haring
Ruim 80 procent van de vis werd gekocht in de supermarkt, de rest in visspeciaalzaken. Visstick was bij de consument het meest populair, gevolgd door tonijn uit blik en pangasius uit de diepvries. Wat betreft de bestedingen werd het meeste geld uitgegeven aan zalm en haring.
Twee keer per week
Als je twee keer per week vis eet, waarvan minimaal één keer vette vis, krijg je voldoende omega-3-vetzuren binnen. Deze zijn belangrijk voor je hart en voor je bloedvaten.
- ANP