Meer aandacht voor vlamvertragers in voeding

Getty Images

BILTHOVEN - Het RIVM pleit voor meer aandacht voor vlamvertragers in voeding. In consumenten-producten zoals kleding en elektronica zitten vlamvertragers die via het milieu in voedsel terecht kunnen komen.

Voorbeelden van vlamvertragers zijn de zogeheten polygebromeerde difenylethers (PBDE’s). In het recent uitgekomen rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in samenwerking met de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) worden vier PBDE’s genoemd die voorkomen in voeding. De limietwaarden van de betreffende PBDE’s moeten nog onderzocht worden. Er is op dit moment nog te weinig onderzoek naar gedaan. Zodra de limietwaarden vastgesteld zijn kan er een aanbeveling worden gemaakt.

Kennis
De kennis over de gezondheidseffecten is nog beperkt. In het rapport wordt dan ook aanbevolen om de concentraties in voeding structureel te monitoren totdat ze zijn verminderd.

Vette vis
Het RIVM heeft de concentraties van diverse PBDE's in voedingsmiddelen in Nederland in 2004, 2006 en 2008 gemeten. Daarmee is aangetoond dat vier PBDE's in voeding aanwezig zijn: PBDE-47, -99, -100 en -209. De hoogste concentraties van deze vier zijn waargenomen in vette vis en schaaldieren.

Limietwaarden
Omdat gezondheidsrisico's van PBDE's niet uit te sluiten zijn, blijft voorzichtigheid geboden met het gebruik van vlamvertragers. Met het oog hierop wordt door het RIVM in samenwerking met de nVWA aanbevolen om de limietwaarden van PBDE-47, -100 en -209 vast te stellen, zodat de risico's in kaart kunnen worden gebracht.

Auteur 
Bron 
  • RIVM