Mannen op Kreta worden ouder dan mannen in Zutphen

Getty Images

Mannen in Zutphen leven zes jaar korter dan hun leeftijdgenoten op het Griekse eiland Kreta. Dat heeft te maken met hun voeding en leefstijl, zo blijkt uit de Zeven Landen Studie. Daan Kromhout van Wageningen University presenteerde deze resultaten tijdens een symposium van de Verenigde Naties.

In 1960 werden 686 mannen van 40-59 jaar van het Griekse eiland Kreta en 878 mannen uit Zutphen voor de eerste keer onderzocht. Van de Kretenzers waren er in 2010 nog 32 (4,7 procent) in leven. Er leefden toen nog maar 16 Zutphenaren (1,8 procent). De gemiddelde leeftijd bij overlijden was op Kreta 82 jaar en in Zutphen 76 jaar.

Plantaardige voeding
Het traditionele voedingspatroon op Kreta bestond in 1960 voornamelijk uit plantaardige voedingsmiddelen. Het was rijk aan olijfolie, donker vezelrijk brood, fruit, groenten en peulvruchten. De eilandbewoners aten een matige hoeveelheid vis en weinig vlees en zuivelproducten.

Uitgedrukt in voedingsstoffen kende de voeding op Kreta in 1960 bijna geen transvetzuren, weinig verzadigde vetzuren, veel antioxidanten en een laag niveau van zogenaamde oxidatieve stress - waardoor de wanden van bloedvaten kunnen worden beschadigd. Dit voedingspatroon bleef de afgelopen 50 jaar op hoofdlijnen hetzelfde bij deze generatie mannen.

​Minder gezond in Zutphen
Vergeleken met het traditionele Kretenzer voedingspatroon werd de voeding in Zutphen in 1960 gekenmerkt door weinig fruit, groente en peulvruchten en veel geharde (ongezonde) margarines, vlees en zuivelproducten. In termen van voedingsstoffen was de inname van trans- en verzadigde vetzuren hoog en die van antioxidanten zoals bètacaroteen, lycopeen en vitamine E laag.

Veertig jaar later, in 2000, werd de voeding in Zutphen gekenmerkt door een zeer lage inname van transvetzuren en was de inname van verzadigde vetzuren beduidend lager dan in 1960. Ook de inname van fruit en groenten was gestegen evenals de vleesconsumptie. De consumptie van zuivelproducten bleef gelijk. De wijnconsumptie steeg sterk tussen 1960 en 2000. In totaal is de voeding in Zutphen meer gaan lijken op die van Kreta.

Bron 
  • Wageningen University