'Maaltijden van televisiekoks niet altijd gezond'

Getty Images

BAARN - Veel recepten van televisiekoks als Jamie Oliver en Nigella Lawson blijken ongezonder te zijn dan kant-en-klaar maaltijden. Dat schrijven wetenschappers in het British Medical Journal.

Het ziet er allemaal lekker uit, maar gezond is het niet. Menu's van televisiekoks blijken opvallend veel calorieën en verzadigde vetten te bevatten en maar weinig vezels. De maaltijden zouden zelfs ongezonder zijn dan een magnetronmaaltijd.

Kant-en-klaarmaaltijden
Voor de studie bestudeerden onderzoekers van Newcastle University honderd willekeurige kant-en-klaarmaaltijden met honderd willekeurige populaire maaltijden van televisiekoks, waaronder uit Jamie Olivers kookboek Jamie in 30 minuten.

Hoogleraar volksgezondheid, Simon Howard, verbaasde zich over de uitkomsten van de studie. "Veel tv-koks spreken zich in hun shows openlijk uit tegen ongezond voedsel. Dan zou je verwachten dat ze bij het opstellen van hun eigen menu's ook rekening houden met problemen als overgewicht."

Vers
De meeste televisiekoks promoten het gebruik van verse ingrediënten en gruwen van kant-en-klaarmaaltijden. Toch zijn ze niet altijd gezonder. "Boter en kaas kunnen heel vers zijn en tegelijkertijd bomvol calorieën zitten", aldus Howard.

Hij pleit er dan ook voor dat alle televisiekoks in hun kookboeken bij hun recepten voedingsinformatie bieden, zoals het aantal calorieën per portie. Jamie Oliver doet dat overigens al in zijn boeken.

Auteur