Na kipfilet blijken nu ook biefstuk en kalfsvlees besmet te zijn met antibioticaresistente ESBL-bacteriën. Dat meldt de Consumentenbond vrijdag.
De bond heeft in opdracht van het ministerie van Economische Zaken onderzoek gedaan naar het vlees bij slagerijen en supermarkten. Voor het onderzoek werden 180 biefstukmonsters en 30 kalfsvleesmonsters in een laboratorium onderzocht. Op 40 procent van het onderzochte kalfsvlees en op 13 procent van de biefstukken werd de bacterie gevonden.
In 2012 toonde de Consumentenbond al aan dat vrijwel alle kip in de Nederlandse supermarkten besmet is met ESBL-bacteriën.
Net zo besmet
Biologisch vlees, vlees met een beter-leven-ster en scharrelvlees blijken net zo besmet met de ESBL-bacterie te zijn als 'gewoon' vlees. En het land van herkomst zegt weinig over een eventuele besmetting. Alleen biefstuk uit Ierland heeft minder vaak ESBL-bacteriën dan biefstuk uit landen zoals Nederland, Duitsland en België (17 procent).
"De besmetting van biefstuk en kalfsvlees is zorgwekkend, maar gelukkig minder wijdverbreid dan bij kippenvlees", aldus Bart Combée, directeur Consumentenbond. "Toch is ook in de rundvleessector waakzaamheid geboden. We moeten uiteindelijk toe naar een gezonde, schone veehouderij waar antibiotica alleen in uiterste gevallen nog wordt toegediend."
Goed bakken
De kans op besmetting met de bacterie wordt kleiner door vlees goed door te bakken en je handen te wassen als je rauw vlees hebt aangeraakt.
- Consumentenbond