'Insecten prima alternatief voor vlees'

Getty Images

WAGENINGEN - Gebarbecuede palmkeverlarven, gepofte mieren en wespen zijn lekkernijen waar 80 procent van de wereldbevolking van smult. Maar in Nederland eet nog geen 1 procent van de inwoners wel eens insecten. Terwijl insecten volgens twee hoogleraren van de Wageningen Universiteit een goed alternatief voor vlees zijn.

Volgens hoogleraren Marcel Dicke en Arnold van Huis zijn de eiwitrijke insecten een 'prima alternatief' voor het eten van vlees. Voor de productie van eetbaar insectenvlees is minder voer en grond nodig dan voor de traditionele vleesproductie. Tegelijkertijd is de uitstoot van broeikasgassen 100 keer lager dan die van varkens of koeien.

​Makkelijk verkrijgbaar
Dicke zegt dat insectenvlees tegenwoordig in Nederland makkelijk verkrijgbaar is via groothandels en internet. Je kunt er lekkernijen als madenkoekjes, flower power sprinkhanensalade en pizza met meelworm van maken.

​Lekker
De hoogleraar denkt dat ook Nederlanders insecten lekker zullen vinden, als ze eenmaal over het idee van 'griezelig'en 'vies' zijn heengestapt. Of dat zo is moet nog blijken, want de verkoop van de mede door hem in 2010 geïntroduceerde insectensnacks is nooit echt van de grond gekomen.

​Insectenkookboek
Dicke en Van Huis schreven samen met Henk van Gurp, kookdocent aan Rijn IJssel Vakschool, Het Insectenkookboek. Hierin staan naast tientallen recepten en wetenswaardigheden over entomofagie, de wetenschappelijke term voor het eten van insecten.

Bron 
  • ANP