Ik ben 50 kilo en 1,68 lang vrouw van 40 jaar. Al jaren probeer ik aan te komen en ben ook meerdere malen naar een diëtiste geweest. Helaas kwam ik niet verder dan Fantomalt en het 'slagroomdieet' wat dus betekent dat ik overal extra ongeklopte slagroom doorheen moest doen en dat ik extra mayonaise etcetera moest eten. Maar helaas ben ik ook hart en vaat en hersenpatiënt, dus hiermee ben ik gestopt. Ook heb ik bijna geen eetlust. Het is dat mijn man op mij let anders red ik makkelijk een dag zonder voeding. Hiervoor ben ik naar de huisarts geweest en kreeg ik zakjes om de ontlasting zachter te maken maar ik heb nooit geen problemen met mijn stoelgang gehad en ze doen dus ook niets. Uiteraard weet ik dat niet goed is, maar wellicht heb je tips?
Danielle
Patricia Schutte, voedingsdeskundige
Goed dat je deze vragen stelt. Aankomen is inderdaad niet zo gemakkelijk als het voor anderen misschien lijkt. We hebben enkele tips waarmee je aan de slag kunt: Eet in ieder geval 3 maaltijden per dag. Is het moeilijk om een hele maaltijd te eten? Verdeel de maaltijden dan over 5 tot 7 kleine maaltijden. Neem naast de hoofdmaaltijden ook tussen de maaltijd iets extra’s zoals reepjes paprika gewikkeld in een plakje vleeswaar, een handje noten of een belegd broodje of mueslibol. Af en toe kun je een koekje, gebakje of wat anders te snacken of te snoepen nemen. Let dan wel op dat je daardoor niet minder eet tijdens de maaltijd.
Neem steeds rustig de tijd om te eten en kauw goed. Probeer telkens ietsje meer te eten, al is het een halve eetlepel meer dan de vorige keer, beloon jezelf met iets leuks. Schrijf een paar dagen op wat je allemaal eet en drinkt, op welk moment van de dag en hoeveel. Waar liggen de kansen om wat meer te eten? Het is ook mogelijk om het online-eetdagboek De Eetmeter bij te houden via Mijn Voedingscentrum. Of download de app in de Apple iTunes store of in Google Play.
Beweeg regelmatig als dat kan. Een wandeling in de frisse lucht of een paar rek- en strekoefeningen zorgen voor een fitter gevoel. Ook helpt beweging om spieren zo sterk mogelijk te houden. Om spieren weer op te bouwen is eiwit nodig en is het belangrijk dat je veel beweegt. Eiwit haal je vooral uit vlees, kip, vleeswaren, vleesvervangers, vis, ei, melk(producten), sojaproducten, peulvruchten en noten. Gebruik vloeibare bak- en braadproducten of olie voor het bereiden van de maaltijd.
Smeer op je brood dieetmargarine uit een kuipje. Nu je aan moet komen kun je als beleg de vettere varianten van vlees, zuivelproducten en kaas nemen. Noten, avocado en vette vis zijn ook geschikt. Beleg je brood gerust extra dik. Voor een goede stoelgang zijn vezels nodig. Vezels zitten veel in groente en fruit en in volkorenproducten, zoals in volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. Merk je dat je van volkorenproducten snel vol zit en daardoor weinig kan eten? Dan is het beter om tijdelijk voor iets lichtere soorten te kiezen, zoals bruin brood. Gaat je ontbijt en lunch er goed in? Probeer dan een beschuit of cracker extra te nemen. Meer tips vind je hier.
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.
Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.