BAARN - Sinds eind maart gebruikte Starbucks een nieuwe kleurstof voor de rode en roze drankjes en glazuur: een stof gemaakt van geplette schildluizen. Wegens klachten van klanten heeft de koffieketen de receptuur weer aangepast.
In plaats van echte aardbeien, besloot Starbucks drie weken geleden om karmijn te gebruiken in bijvoorbeeld de aardbeiensmoothie en -frapuccino. De voedingsindustrie gebruikt dit vaker om producten een roze of rode kleur te geven. De stof wordt verkregen door een insect, de Zuid-Amerikaanse cochenilleluis, te vermalen.
Starbucks wilde zo afkomen van het gebruik van kunstmatige kleurstoffen. Maar het gebruik van insecten in de koffie bleek niet erg in de smaak te vallen.
Vegetariërs
Veganisten en vegetariërs die de sojamelkvariant van het aardbeiendrankje bestelden, kwamen erachter dat deze ineens dierenproducten bevatte. Sterker nog: het bevatte insecten die veel mensen als ongedierte beschouwen. In de koffiecafés, op online forums en in YouTube-filmpjes reageerden Starbucks-fans verontwaardigd. Een online petitie leverde bijna 7000 handtekeningen op.
Lycopeen
Het hoofd van de Amerikaanse keten laat nu weten dat het bedrijf na grondig onderzoek heeft besloten om voortaan lycopeen te gebruiken, een kleurstof uit rijpe tomaten.