Gedachteloos snacken uit gewoonte

Getty Images

BAARN - Gaat een bezoek aan de bioscoop altijd gepaard met popcorn? Of snack je meestal voor de televisie? Uit onderzoek blijkt dat we gewoon dooreten, zelfs als het helemaal niet smaakt.

Onderzoekers van de Amerikaanse University of South California gaven de deelnemers van het onderzoek een beker knapperige verse, of juist taaie oude popcorn tijdens een bezoek aan de bioscoop. De filmliefhebbers die normaal gesproken geen popcorn eten, aten beduidend minder van de oude, dan van de verse popcorn.

De onderzoeksdeelnemers bij wie popcorn wel vaste hap was tijdens een bioscoopbezoek, aten echter evenveel van de oude als de nieuw popcorn. Als het snacken een gewoonte is, maakt de smaak dus eigenlijk geen verschil.

Associatie
"Wanneer we regelmatig een bepaald voedingsmiddel nuttigen in bepaalde omgeving, dan associeert ons brein de omgeving met het eten. Dat maakt dat onze hersenen ervoor zorgen dat we blijven eten zolang we ons in die omgeving of situatie bevinden.", aldus hoofdonderzoeker David Neal.

De onderzoeksresultaten geven meer inzicht in overeten. Blijkbaar zijn we in staat om ons zelf te overeten, zelfs als we geen honger hebben of het helemaal niet smaakt. Als de gewoonte eenmaal gevormd is doen deze zaken er niet meer toe.

Vergaderkamer
Het onderzoeksteam controleerden voor honger en voor smaak. Ook herhaalden ze het onderzoek in een andere setting. Opnieuw werd er een film getoond, maar ditmaal in een vergaderkamer. In deze vergaderkamer werd duidelijk alleen van de verse popcorn gegeten. Het is niet gebruikelijk op popcorn te eten in een vergaderzaal, vandaar dat de smaak hier van groter belang was.

Wilskracht
"Uit onze resultaten blijkt hoe belangrijk een omgeving is voor het triggeren van ongezond gedrag.", "Soms zijn wilskracht en goede intenties niet genoeg en moeten we onze hersenen voor de gek houden door de omgeving te controleren."

Bron 
  • Medical News Today