BAARN - Flink snoepen en frisdrank drinken tijdens de examens is onverstandig. Voedingsmiddelen rijk aan fructose lijken de hersenen namelijk te vertragen.
Dat blijkt uit een onderzoek bij ratten uitgevoerd door de University of California Los Angeles (UCLA). Teveel fructose verstoort het leervermogen en kan geheugenverlies veroorzaken. De resultaten van het onderzoek verschenen in het Journal of Physiology.
Veranderen"Onze resultaten laten zien dat wat je eet je manier van denken beïnvloedt", legt onderzoeker Fernando Gomez-Pinilla uit. "Een voedingspatroon rijk aan fructose kan op de lange termijn de hersenen veranderen. Omega-3-vetzuren lijken echter de schade juist te beperken."
OnderzoekSamen met zijn collega's bestudeerde Gomez-Pinilla twee groepen ratten. Beide groepen dronken gedurende zes weken fructosesiroop. Een groep consumeerde ook omega-3-vetzuren. Verder kregen de ratten standaard voedsel. Voor het onderzoek hadden de onderzoekers de ratten een route in een doolhof geleerd.
Na zes weken fructosesiroop waren de ratten minder goed in staat om de uitgang van het doolhof te vinden. De hersenen van de ratten toonden ook minder activiteit en daarnaast hadden de ratten een resistentie voor het hormoon insuline ontwikkeld. Bij de ratten die ook de omega-3-vetzuren was dit effect echter niet zichtbaar.
Insuline"Insuline speelt in het lichaam een belangrijke rol bij het controleren van de bloedsuikerspiegel, maar lijkt ook belangrijk in de hersenen. Het ziet er naar uit dat insuline het geheugen en leervermogen verstoort", aldus Gomez-Pinilla. "Ons onderzoek laat zien dat een fructoserijk voedingspatroon het lichaam en de hersenen schaadt."
De onderzoeker bedoelt hiermee niet de natuurlijke fructose in fruit, maar geproduceerde suikers die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd.
- Science Daily