Mensen die thuis patat bakken, kunnen de rauwe frietjes beter eerst in heet zout water leggen. Dat vermindert de aanwezigheid van mogelijk kankerverwekkende stoffen acrylamiden met ongeveer 60 procent.
Zout water met een beetje azijn kan helpen om minder kankerverwekkende stoffen in frieten te krijgen. Door ze tien minuten in zout water te leggen, af te drogen en niet te lang bakken, komt er minder acrylamide in voor. Toch smaakt de patat even goed.
"Hoe bruiner de frieten, hoe meer kankerverwekkende acrylamiden," zegt Frédéric Mestdagh. Deze Belgische bio-ingenieur is gepromoveerd op deze techniek bij de Universiteit van Gent. Hij onderzocht verschillende manieren om het gehalte aan acrylamide in aardappelen en chips te verminderen. Zijn vinding is een alternatief voor technieken die de smaak aantasten.
"Het zat me als frietliefhebber hoog dat ons nationaal product aan kwaliteit dreigde te moeten inboeten," zei Mestdagh donderdag in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. "Ik hoop dat mijn techniek de industrie een uitweg biedt."
- ANP