DEN HAAG - Een vijfde van het brood in Nederland bevat te veel zout. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
De NVWA onderzocht bruinbrood, tarwebrood, melkbrood, volkorenbrood en witbrood bij bakkers en supermarkten.
"Een opvallende uitkomst van de onderzoeksresultaten is het grote verschil in de hoeveelheid zout aangetroffen in ambachtelijk gebakken brood en brood uit de supermarkt", stelt de autoriteit. In de ambachtelijke sector is 29 procent boven de norm tegen zeven procent bij de supermarkten.
Overigens komen 5 van de 7 supermarktbroden die teveel zout bevatten voor rekening van een huismerk van een supermarkt.
Bakkerijen die de norm hebben overschreden, hebben een schriftelijke waarschuwing gekregen. Voor brood geldt een maximumnorm van 2,1 procent voor keukenzout.
Risico’s te hoge zoutinname
Een te hoge zoutinname vergroot het risico op het ontstaan van hoge bloeddruk en als gevolg daarvan hart- en vaatziekten. Daarom is het verminderen van zout in levensmiddelen één van de aandachtspunten in de Landelijke nota gezondheidsbeleid van het ministerie van VWS.
- nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit