WAGENINGEN - Hoe vloeibaarder een voedingsmiddel, hoe minder verzadigend. De blootstelling aan de mond is namelijk van grote invloed op de mate van verzadiging. Dat blijkt uit het proefschrift waarop Nicolien Zijlstra eind juni promoveerde aan de Wageningen University.
Dat vloeistoffen juist leidden tot een efficiënte opname van voedingsstoffen was al bekend. Vandaar dat er energiedrankjes op de markt zijn. Ook speciaalvoeding voor zieken die ondervoed zijn, hebben de vorm van drankjes.
Zijlstra deed zes experimenten om erachter te komen waarom vloeistoffen minder verzadigend zijn dat vaste voedingsmiddelen. Textuur is daarbij van groot belang. Vloeistoffen worden snel doorgeslikt, omdat er niet hoeft te worden gekauwd. Ook de eetsnelheid en de hapgrootte zijn van belang.
De gegevens uit het onderzoek zijn belangrijk voor de ontwikkeling van verzadigende voedingsmiddelen. Die zouden een rol kunnen spelen bij het terugdringen van overgewicht.
- Wageningen University