Puur, vers, biologisch en natuurlijk
Sta jij graag in de keuken, maar vind je het lastig om zonder pakjes, zakjes en kunstmatige producten iets lekkers en gezonds op tafel te zetten? Laat voedingsdeskundige Monique van der Vloed je dan helpen om terug te gaan naar de basis: puur en gezond genieten van gerechten met alleen natuurlijke ingrediënten. Haar 'Natuurlijk Lekker Basiskookboek' vormt het beginpunt.
Auteur Monique van der Vloed is een voedingsdeskundige met een passie voor gezond eten. Zelf eet ze al sinds haar 18e jaar geen vlees meer en zo natuurlijk mogelijk. Daarbij denkt ze nog steeds vaak terug aan haar kinderjaren. Aan het logeren bij haar opa en oma, want oma maakte altijd de lekkerste dingen. En ze maakte alles zelf. Volgens Van Der Vloed hebben we tegenwoordig veel te veel keuze.
Al die keuzes hebben natuurlijk ontzettend veel voordelen, maar de auteur ziet ook nadelen. "We zijn minder bewust gaan leven. Nemen alles te veel voor lief en vinden alles gewoon, omdat het er is." Ze wil dus terug naar de basis. Terug naar de natuur; simpelheid en puurheid. Van Der Vloed maakt daarom zo veel mogelijk alles zelf. En ze hoopt dat jij dat met behulp van het Natuurlijk Lekker Basiskookboek ook gaat doen.
Begin
Het boek is daarbij een startpunt met basisrecepten: van ontbijt tot diner en van sauzen tot tussendoortjes. Van Der Vloed wil je niets opleggen en vertelt je niet wat je wel of niet moet doen, maar laat je juist zien hoe relatief simpel het is om puur en simpel te koken. De recepten zijn losjes en vrij samengesteld, zonder toeters en bellen. Je kunt zelf experimenteren en je eigen smaak uitvinden. Op die manier ben je bewust bezig met voeding en kun je er ook nog eens van genieten.
Het boek bevat dan ook natuurlijke versies van populaire gerechten als hachee, pizza, ontbijtkoek, gehaktballen, loempia's, brownies, candybars en pindakaas. Lekker is bijvoorbeeld ook de zelfgemaakte sandwichsspread, kokosmakronen of tompoucen. Verder leer je allerlei salades, sausjes en variaties op vla maken. Ook vind je nieuwe en bijzondere gerechten zoals groenteknappels, zoete aardappel-notenspread, chocoladepuddingtaartjes, linzensaté en tonijnkokosburgers.
Simpel
De recepten zijn stuk voor stuk heel toegankelijk en vaak behoorlijk simpel. Natuurlijk ziet niet alles er zo mooi uit als de 'kunstmatige' variant - bij niet alle foto's loopt het water je direct in de mond - maar dat is ook een kwestie van wennen. Het idee dat alles op de foto, en dus ook wat je bereidt, puur, natuurlijk en biologisch is, maakt veel goed.
In principe zijn alle recepten in het basiskookboek vegetarisch. Wil je wel graag vlees eten, dan kun je de vleesvervangers vervangen door vlees. Ook kun je bij veel gerechten een stukje biologisch vlees of vis toevoegen. Van Der Vloed probeert ook zo veel mogelijk rekening te houden met allergieën. De meeste recepten zijn dan ook gluten- en koemelkvrij. Kaas gebruikt ze dus niet, alleen geitenkaas en bijvoorbeeld ook geitenkwark.
Verrassen
Met Natuurlijk Lekker Basiskookboek hoopt Monique van der Vloed mensen te inspireren naar een beginpunt voor een vrolijker en gelukkiger bestaan door een gezonde basis te leggen. Met echte smaken uit de natuur, zoals ze ooit waren en niet kunstmatig zijn nagemaakt. Je moet je openstellen en laten verrassen. Experimenteren met de recepten en zo ontdekken wat jij lekker vindt. Het vraagt soms een wat andere manier van denken. En ook je voorraadkast heeft een kleine make over nodig. Zo moet je kokosolie, stevia en keltisch zout standaard in je kast hebben staan. Dat zelfde geldt voor een zelfgemaakte melenmix met glutenvrije meelsoorten.
Of je nu volledig voor de 'natuurlijke' kook- en bakmanier gaat of dat je gewoon bewust bezig wilt zijn met je voeding, in beide gevallen kan het basiskookboek een aanvulling zijn. Van Der Vloed laat zien dat het allemaal niet zo lastig hoeft te zijn. En geeft je ook de ruimte om je eigen weg te ontdekken. Juist dat maakt het een inspirerend boek.
Monique van der Vloed deelt haar passie voor gezond eten op Facebook via haar eigen groep ‘Dat maken we natuurlijk lekker zelf’. Zij heeft meerdere succesvolle kookboeken uitgegeven, heeft meegewerkt aan diverse boeken over voeding en schrijft columns en artikelen. Ook heeft ze een eigen blog.