Bitterpil tegen obesitas?

Getty Images

BAARN - Bittere smaken zouden mogelijk de oplossing zijn in strijd tegen overgewicht. Dat stelt onderzoekster Sara Janssen van de KU Leuven.

Uit haar onderzoek blijkt dat het toedienen in de maag van een bittere stof de eetlust wel aan scherpt, maar vervolgens leidt tot snellere verzadiging.

Hongerhormoon
Janssen bestudeerde voor haar onderzoek de werking van het hormoon ghreline, het zogenaamde hongerhormoon. Het hormoon wordt geproduceerd in de maag en heeft via interactie met de hypothalamus in de hersenen een effect op de voedselinname. Door dit hormoon krijgen mensen honger.

De studie werd uitgevoerd bij muizen en gezonde vrijwilligers. "Bij beiden zagen we eenzelfde effect: toediening van een bittere stof, rechtstreeks in de maag, leidde tot een veel snellere verzadiging", zegt Janssen.

Ze vervolgt: "Dat opent natuurlijk perspectieven. De Italiaanse gewoonte om een amaro te drinken voor de maaltijd - een bitter aperitief – is dus niet zo’n slecht idee: een bittertje wekt de eetlust op door het vrijstellen van ghreline, maar behoedt ons anderzijds verder voor overeten. In de behandeling van obesitas zou je dat bittere aperitiefje kunnen vervangen door een zogenaamde 'bitterpil', maar dat is nog toekomstmuziek."

Auteur 
Bron 
  • Katholieke Universiteit Leuven